O Τζόκοβιτς δίπλα στους πρόσφυγες

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος πρόσφατα πρόσφατα χρίστηκε πρέσβης καλής θέσης της UNICEF επισκέφτηκε Ίδρυμα που φιλοξενεί πρόσφυγες στο Βελιγράδι.

«Αυτά τα παιδιά ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους για μέρες, υπομένοντας την αποπνικτική ζέστη, καθώς και τις παγωμένες νύχτες. Έχουν εξαντληθεί σωματικά και έχουν τραυματιστεί ψυχολογικά. Οι χώροι της UNICEF είναι φιλικοί προς τα παιδιά και τους παρέχουν ένα ασφαλές μέρος για να ξεκουραστούν, να παίξουν και να λάβουν την ψυχολογική

υποστήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες», δήλωσε ο Σέρβος Νο 1 τενίστας στον κόσμο.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς, 129.947 άνθρωποι εισήλθαν στην Σερβία αιτούμενοι άσυλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον άλλοι τόσοι μπήκαν στη Σερβία χωρίς να καταχωρηθούν.

Η UNICEF έχει δημιουργήσει δύο ειδικούς χώρους για τα παιδιά των προσφύγων, οι οποίοι είναι είναι εξοπλισμένοι με εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια, στο Πρέσεβο (κοντά στην ΠΓΔΜ) και στο Βελιγράδι. Σε κάθε ένα από αυτά τα ιδρύματα, μπορούν να παίξουν και να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη 50 παιδιά.

Περισσότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους μεταξύ 6-10 ετών έχουν ξαποστάσει μέχρι στιγμής στους χώρους αυτούς. Στα ιδρύματα αυτά βρίσκουν προσωρινή ανακούφιση και οι γονείς, οι οποίοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τα παιδιά τους και λαμβάνουν σωματική και ψυχολογική υποστήριξη.

«Οι πρόσφυγες και τα παιδιά των μεταναστών πρέπει να προστατεύονται επαρκώς, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αυτά τα παιδιά και πολλά άλλα στον υπόλοιπο κόσμο, ζουν σε ανεπαρκείς συνθήκες. Πολλοί κοιμούνται έξω στην ύπαιθρο. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η υγεία των παιδιών είναι σε μεγάλο κίνδυνο», τόνισε ο Τζόκοβιτς.

«Είναι σαφές πως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους και τα παιδιά τους, είναι μια συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων αυτής της τεράστιας μετακίνησης. Πρέπει να γίνουν πιο έντονες διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου και να παρέχουμε περισσότερη αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες προέλευσης», κατέληξε ο πρωταθλητής του US Open.

Keywords
Τυχαία Θέματα