O Λουκάκου, οι κραυγές μαϊμούς στις εξέδρες και η μεγάλη αλήθεια του Κομπανί

Ο Ρομέλου Λουκάκου δέχθηκε ρατσιστική επίθεση, οι οπαδοί της Ίντερ αρνούνται ότι οι κραυγές μαϊμούς παραπέμπουν σε ρατσισμό και ο Βενσάν Κομπάνί είπε ίσως την μεγαλύτερη αλήθεια γι΄αυτά τα φαινόμενα.

Ο Bέλγος επιθετικός των «νερατζούρι» ήταν έτοιμος να να εκτελέσει πέναλτι στην έδρα της Κάλιαρι την περασμένη Κυριακή, όταν από την κερκίδα στην οποία κάθονται οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας της Σαρδηνίας άρχισαν να ακούγονται ήχοι μαϊμούς. 

«Βαδίζουμε προς τα πίσω. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι για να το ευχαριστιούνται όλοι και δεν πρέπει να αποδεχόμαστε καμία μορφή διάκρισης που ντροπιάζει

το άθλημά μας. Ελπίζω οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο να αντιδράσουν σθεναρά σε όλες τις περιπτώσεις διάκρισης» ήταν η απάντηση του Λουκάκου, μετά τον αγώνα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Κι ενώ σε γενικές γραμμές υπήρξε καταδίκη της ρατσιστικής επίθεσης, οι οπαδοί της Ίντερ εξέδωσαν ανακοίνωση - μήνυμα προς τον ποδοσφαιριστή της ομάδας τους λέγοντάς του ότι δεν επρόκειτο για εκδήλωση ρατσισμού! 

«Γεια σου Ρομέλου. Είμαστε οι οπαδοί που σε υποδεχθήκαμε στο αεροδρόμιο και σου γράφουμε εκ μέρους της Curva Nord. Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη στην Κάλιαρι, αλλά δεν ήταν ρατσιστικό, αν και καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να σου φάνηκε έτσι. Στην Ιταλια χρησιμοποιούμε ορισμένες μεθόδους για να εκνευρίσουμε τους αντίπαλους και όχι για ρατσιστικούς λόγους.

Αντιθέτως, είμαστε πολυεθνικοί οργανισμοί οπαδών και πάντοτε υποδεχόμαστε παίκτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Θα σε παρακαλούσαμε να θεωρήσεις αυτού του είδους τους ήχους ως φόβο των αντιπάλων για τα γκολ που θα τους βάλεις και όχι ως ρατσιστική επίθεση εις βάρος σου. Ο αληθινός ρατσισμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Σε παρακαλούμε βοήθησέ μας να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο του ρατσισμού και ότι οι Ιταλοί οπαδοί δεν είναι ρατσιστές. Αυτή η μάχη πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία και όχι από τα γήπεδα. Οι οπαδοί είναι απλά οπαδοί και στο γήπεδο συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι στη ζωή τους. Σου εγγυόμαστε ότι αυτό που θα πουν σε έναν παίκτη από άλλη φυλή, δεν είναι αυτό που θα του έλεγαν και στην κανονική ζωή. Μπορούμε να κατανοήσουμε την ενόχλησή σου, αλλά πραγματικά οι Ιταλοί οπαδοί δεν είναι ρατσιστές.

Και πάλι, Καλώς ήρθες Ρομέλου».

«Και να ο λόγος που επέλεξα να μην παίξω εκεί όταν μπορούσα... Και σε αυτό το σημείο εύχομαι να φύγουν όλοι οι μαύροι παίκτες από αυτό το πρωτάθλημα!» σχολίασε ο Σενεγαλέζος επιθετικός της Μπασάκσεχιρ, Ντεμπά Μπα, δείχνοντας προφανώς ότι επρόκειτο για ρατσιστική επίθεση κι ας γράφουν ό,τι θέλουν οι οπαδοί της Ίντερ. 

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Rolling Stone», ο Λουκάκου εξήγησε ότι την επόμενη φορά που θα είναι στο στόχαστρο παρόμοιας επίθεσης, θα αντιδράσει.

«Εάν δεχτώ ξανά ρατσιστικά συνθήματα, θα απαντήσω. Θεωρώ ότι όταν συμβαίνει αυτό, ο ποδοσφαιριστής δεν πρέπει να εγκαταλείπει το γήπεδο, αλλά να παίρνει θέση. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση κόντρα στον ρατσισμό» είπε. 

Ο Κομπανί κλήθηκε από το Sky Sports να σχολιάσει όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Κάλιαρι με στόχο τον συμπατριώτη του, αλλά και τη μη αντίδραση από τις ιταλικές ποδοσφαιρικές αρχές. 

Ο πρώην αρχηγός της Μάντσεστερ Σίτι είπε, μάλιστα, μια μεγάλη αλήθεια σχετικά με τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, μια σκέψη που πολλοί κάνουν, αλλά λίγοι εκφράζουν δημόσια. 

«Ο Ρομέλου υπήρξε θύμα ενός φαινόμενου αποτρόπαιου όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά συνολικά στην κοινωνία. Νομίζω ότι πρόκειται για κάτι που αφορά εκείνους που λαμβανουν αποφάσεις σχετικά με τέτοια ζητήματα, αναφέρομαι στους μεγάλους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς. 

Αληθινός ρατσισμός είναι, επίσης, να μην υπάρχουν σε αυτούς τους οργανισμούς άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να αντιληφθούν τι πέρασε ο Ρομέλου. Είναι άνθρωποι που του λένε πως πρέπει να αισθάνεται ή να φέρεται, πως πρέπει να αντιδρά ή να μην αντιδρά, αλλά στην πραγματικότητα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αντιμετωπίσει τίποτα τέτοιο στη ζωή της. 

Δείτε τους ανθρώπους που στελεχώνουν τη FIFA και την UEFA, την ιταλική ή την αγγλική Λίγκα. Υπάρχει έλλειψη ποικιλομορφίας εκεί, στα διοικητικά συμβούλια και στα κέντρα αποφάσεων, πως θα υπάρξει αντίδραση; Είναι πολύ απλό. Δεν μπορούν να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις σχετικά με τιμωρίες των ρατσιστών» ήταν τα λόγια του Κομπανί.

sdna.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα