O κοσμοναύτης Fyodor Yourchikhin στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Στα πλαίσια της έκθεσης «#SPUTNIK60» του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου

Στις 28 Νοεμβρίου, στις 13:00, στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, θα πραγματοποιηθεί μια ανοικτή συνάντηση με τον κοσμοναύτη Fyodor Yourchikhin. Ο κ. Yourchikhin θα μιλήσει για την επαγγελματική του εμπειρία, την τελευταία αποστολή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), καθώς και για το πάθος του για τη φωτογραφία από το διάστημα. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις.

Ο Ρώσος πιλότος-κοσμοναύτης,

Fyodor Yourchikhin, είναι ο 423ος κοσμοναύτης του πλανήτη και ο 98ος κοσμοναύτης της Ρωσίας. Έχει ανακηρυχθεί ως Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έλαβε μέρος σε 6 αποστολές, έχοντας περάσει περισσότερες από 672 ημέρες στο διάστημα.

Η συνάντηση με τον κ. Yourchikhin θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά την επιστροφή του από το ΔΔΣ. Η τελευταία αποστολή του στο διάστημα ήταν από τις 20 Απριλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2017, όταν έφτασε στο ΔΔΣ με το διαστημικό πλοίο «Σογιούζ MS-04» μαζί με τον Αμερικανό κοσμοναύτη Jack Fisher. Αυτή ήταν η έκτη πτήση του στο διάστημα , η οποία διήρκησε 135 ημέρες και 18 ώρες. Πριν από αυτό, από την 1η έως τις 17 Νοεμβρίου 2016, ο Fyodor Yourchikhin, ο Jack Fisher, καθώς και ο αστροναύτης Paolo Nespoli, πέρασαν προκαταρτική εκπαίδευση στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, ως μέρος του εφεδρικού πληρώματος του «TPK Σογιούζ MS-03».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο θα παρουσιάσει την έκθεση «#SPUTNIK60», αφιερωμένη στην 60η επέτειο από την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 28 Νοεμβρίου στις 19:00.

Η επίσκεψη του κοσμοναύτη Yourchikhin διοργανώνεται από το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με την υποστήριξη του ROSCOSMOS, καθώς και του Αστεροσκοπείου στα Αγρίδια στο Τρόοδος, το οποίο θα λειτουργήσει το 2021.

Fyodor Yourchikhin γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 σε οικογένεια Ελλήνων του Πόντου, στην πόλη Μπατούμκ της Δημοκρατίας Αντζάρια ΑΣΣΔ. Στην πρώτη του πτήση, ο κοσμοναύτης πήρε μαζί του στο διάστημα τις σημαίες της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και τα λάβαρα του ινστιτούτου του και του οργανισμού, στον οποίο εργάζεται. Η πρώτη φορά που η ελληνική γλώσσα ακούστηκε στο διάστημα, ήταν όταν ο Fyodor κάλεσε από το διάστημα την μαμά του. Αυτή τον ρώτησε «Θεόδωρε, εσύ είσαι;» και αυτός απάντησε «Ναι, μάνα, εγώ είμαι, ο Θόδωρος!».

Keywords
Τυχαία Θέματα