«No comment» για τα 42 Leopard

Στο κενό φαίνεται να πέφτουν τα διαβήματα της κυπριακής Κυβέρνησης προς το Βερολίνο για τη μεταφορά, από τους Τούρκους, τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής, τύπου Leopard, στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποκάλυψε στην περασμένη της έκδοση η «Σημερινή» της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η Λευκωσία έχει εγείρει το θέμα σε πολλαπλά επίπεδα -και «με κάθε ευκαιρία»- στη γερμανική πλευρά, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει οιαδήποτε, επί της ουσίας, αντίδραση.

Με δήλωσή του στην εφημερίδα

μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση «έχει προβεί σε σειρά διαβημάτων προς το Βερολίνο και συνεχίζει να κρατά το θέμα ανοικτό». Ωστόσο, η γερμανική πλευρά αποφεύγει να σχολιάσει, αν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ήγειρε το θέμα στο πιο υψηλό επίπεδο, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.
Κύπρος και Γερμανία βρίσκονται σε επαφή και διερευνούν το θέμα της μεταφοράς, από την Τουρκία, γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«No comment» από τους Γερμανούς

Παρ’ όλα αυτά, η εφημερίδα μας, επιχειρώντας να ανιχνεύσει και να καταγράψει τη θέση της γερμανικής Κυβέρνησης για το θέμα, επικοινώνησε με την γερμανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, για να εισπράξει ένα… μεγαλοπρεπές «No comment», όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, «δεν σχολιάζουμε», «δεν γνωρίζουμε», «δεν μας αφορά το θέμα». Οιοδήποτε και από τα τρία κι αν συμβαίνει, δηλοί την πρόθεση της γερμανικής πλευράς να μη δώσει προεκτάσεις στο θέμα, δεδομένης της πρόσφατης βελτίωσης του κλίματος στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, με την υπογραφή, μάλιστα, συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων Leopard του τουρκικού στρατού, καθώς και την άρση του «παγώματος» πώλησης νέων γερμανικών αρμάτων μάχης στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, τη θέση της γερμανικής Κυβέρνησης για την κάθοδο των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard στην κατεχόμενη Κυθρέα επιχείρησε να καταγράψει η «Σημερινή», επικοινωνώντας την περασμένη Τετάρτη (12 Δεκεμβρίου) με τη γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Το αίτημά μας, να λάβουμε, δηλαδή, προφορικές ή γραπτές απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα επί του θέματος, καταγράφηκε από τη συνεργάτιδα του Γερμανού Πρέσβη, που, όπως μας λέχθηκε, βρισκόταν σε σύσκεψη, ώστε να μεταβιβαστεί στον ίδιο. Τα ερωτήματα ήταν τα εξής:

1. Ήταν ενήμερη η γερμανική κυβέρνηση για τη μεταφορά των Leopard στην κατεχόμενη Κύπρο;

2. Δεν όφειλε η Τουρκία να ενημερώσει τη γερμανική εταιρεία για τη μεταφορά των αρμάτων σε άλλη χώρα;

3. Πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Γερμανία για τη μεταφορά των Leopard από την Τουρκία στην Κύπρο; Έχετε προβεί σε διαβήματα;

4. Βρίσκεστε σε επικοινωνία με την κυπριακή Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα;

5. Τι προβλέπει η γερμανική νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις;

Το πρωί της Πέμπτης (13 Δεκεμβρίου), η συνεργάτις του κ. Franz Josef Kremp επικοινώνησε με την εφημερίδα μας και μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Η απάντηση επί λέξει ήταν: «No comment» (Ουδέν σχόλιον).


Ξεκάθαρος Βέμπερ

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, επισημαίνοντας πως, επιβάλλεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να θεσμοθετήσει μια ενιαία (ευρωπαϊκή) στρατηγική όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων, η οποία να καθορίζει σε ποιον και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να πωλήσει όπλα.

Ερωτηθείς σχετικά από τη συνάδελφο Μαρίνα Χατζηκώστα, στο πλαίσιο συνέντευξης που δημοσιεύεται σήμερα στη «Σημερινή» της Κυριακής (ίδε σελ. 13), ο κ. Βέμπερ ανέφερε: «Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε αντίστροφη πορεία. Η δικαστική εξουσία, η Δημοκρατία, η ελευθερία του Τύπου, παραβιάζονται.

Δέχονται επιθέσεις από τις κρατικές Αρχές. Η Τουρκία κάνει βήματα πίσω, αυτό είναι πλέον εμφανές σε όλους. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναθεωρήσουμε πώς εργαζόμαστε μαζί, πώς θα χτίσουμε μια μελλοντική σχέση με την Τουρκία. Κατά τη δική μου άποψη, δεν μπορεί να λειτουργήσει η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αν εκλεγώ Πρόεδρος, θα σταματήσω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Θα πρέπει να υπογράψουμε διμερείς συμφωνίες και να βρούμε λύσεις σε ζητήματα όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, το ζήτημα της ανταλλαγής δεδομένων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι πολλά ζητήματα που μπορώ να αναφέρω παραδειγματικά και για συνεργασία. Θεωρώ ότι η πλήρης ένταξη δεν θα είναι λειτουργική. Αυτό πιστεύω.

»Από την άλλη, εμείς πρέπει να δούμε πώς προχωράμε στο ζήτημα της πώλησης όπλων, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής λύσης. Το θέμα είναι ότι η κάθε χώρα μέλος έχει τη δική της στρατηγική στο ζήτημα της πώλησης και κατασκευής όπλων. Χρειαζόμαστε, θεωρώ, ευρωπαϊκή στρατηγική, έναν κοινό κανονισμό που να καθορίζει σε ποιον μπορούμε να δώσουμε όπλα, να πουλήσουμε όπλα. Αυτό πιστεύω ότι είναι κομβικό ερώτημα για την Ε.Ε. Η Τουρκία είναι σε λάθος δρόμο και πρέπει να αναθεωρήσουμε τη γενικότερη προσέγγισή μας μαζί με τους Τούρκους φίλους μας».


Κ. Μαυρίδης: Με ευρωπαϊκό εξοπλισμό ο κατοχικός στρατός

Τον εξοπλισμό του τουρκικού κατοχικού στρατού στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ευρωπαϊκό οπλισμό, όπως τα γερμανικά άρματα Leopard, ανέδειξε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ και της εκπροσώπου του Συμβουλίου. Ο κ. Μαυρίδης, με τη στήριξη συναδέλφων του στο Ευρωκοινοβούλιο, υπέβαλε τροπολογία για την επιβολή απαγόρευσης πώλησης ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία σε σχετική έκθεση.

Στην παρέμβασή του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο του Συμβουλίου, τόνισε τα εξής:

«Πριν από 10 χρόνια, το 2008 τέτοιες μέρες, λήφθηκε η απόφαση για κοινή θέση των κρατών μελών να διαμορφώσουν οκτώ κριτήρια γύρω από την εξαγωγή οπλισμού από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα, εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, προχωρήσαμε και εγκρίναμε συντριπτικά σχετική έκθεση γύρω από το ίδιο θέμα, όλα στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε ότι τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη ευθύνη εκείνων των (ευρωπαϊκών) κρατών που εξάγουν στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι δεν επιτρέπονται εξαγωγές όταν υπάρχει κίνδυνος ο αποδέχτης να τα χρησιμοποιήσει επιθετικά ή απειλητικά εναντίον άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Πριν από μερικές ημέρες, αποκαλύφθηκε ότι 45 υπερσύγχρονα γερμανικά άρματα Leopard μεταφέρθηκαν στο κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης κατέληξε ερωτώντας: «Είναι αυτό (δηλαδή, ο εξοπλισμός του τουρκικού στρατού με ευρωπαϊκά άρματα), κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας;».

Ερώτημα για το οποίο, ωστόσο, δεν δόθηκε απάντηση από το Συμβούλιο.

*Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στη Σημερινή της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα