New York Times: Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν της χρήση πυρηνικών όπλων

Ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν πρόσφατα συνομιλίες για να συζητήσουν πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην αυξημένη ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις συμμαχικές πρωτεύουσες, σύμφωνα με πολλούς ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της εντεινόμενης

πυρηνικής ρητορικής της Ρωσίας και των αποτυχιών στο πεδίο της μάχης.

Αλλά το γεγονός ότι ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν ακόμη και τις συζητήσεις ανησύχησε την κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή έδειξε πόσο απογοητευμένοι ήταν οι Ρώσοι στρατηγοί για τις επιτόπιες αποτυχίες τους και υποδηλώνει ότι οι απειλές του κ. Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν δει στοιχεία ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στη θέση τους ή έλαβαν άλλα τακτικά μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα χτύπημα.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες κυκλοφόρησαν εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν συγκεκραμένα σε σενάρια που εξέτασαν οι στρατιωτικοί ηγέτες για χρήση πυρηνικού όπλου. Ωστόσο, ο William J. Burns, η C.I.A. διευθυντής, έχει πει προηγουμένως ότι η «δυνητική απελπισία» του κ. Πούτιν να κερδίσει μια νίκη στην Ουκρανία και οι οπισθοδρομήσεις στονπόλεμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει μια τέτοια.

Ο Τζον Φ. Κίρμπι, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αρνήθηκε να σχολιάσει «τις λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς».

«Είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», είπε ο κ. Κίρμπι. «Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τέτοια χρήση».

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ένα απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πεδία μάχης για να συντρίψουν τις συμβατικές δυνάμεις. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στη μάχη, αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί με οποιουσδήποτε τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου ή του πυροβολικού.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερες βεληνεκές από τις κεφαλές που φέρονται σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο κ. Πούτιν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το αν θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα και θα έπαιρνε την απόφαση να αναπτύξει ένα, ανεξάρτητα από τις απόψεις των στρατηγών του.

Οι νέες πληροφορίες εμφανίστηκαν όταν η Μόσχα προώθησε επίσης την αβάσιμη ιδέα ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια λεγόμενη βρώμικη βόμβα - ένα συμβατικό εκρηκτικό με ραδιενεργό υλικό. Και ήρθε εν μέσω μιας καταιγίδας επαφών μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων δυτικών αξιωματούχων και των Ρώσων ομολόγων τους, συμπεριλαμβανομένων δύο τηλεφωνημάτων μεταξύ του υπουργού Άμυνας Lloyd J. Austin III και του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Sergei K. Shoigu.

Αν και ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης παραμένει ανησυχητικά υψηλός, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ λένε επίσης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ δυτικών και ρώσων ομολόγων στα τέλη του περασμένου μήνα βοήθησαν να μετριαστούν ορισμένες από τις πυρηνικές εντάσεις.

Μια ομιλία του κ. Πούτιν την περασμένη Πέμπτη, στην οποία αρνήθηκε ότι η Μόσχα προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, μείωσε περαιτέρω τη ένταση, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους.

«Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Πούτιν στην ομιλία του. «Δεν έχει νόημα αυτό, ούτε πολιτικό, ούτε στρατιωτικό».

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και υπέστη σημαντικές απώλειες, ο ίδιος ο κ. Πούτιν έχει πυροδοτήσει φόβους ότι μπορεί να καταφύγει σε ένα πυρηνικό όπλο.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η ομιλία θεωρήθηκε μεταξύ των συμμάχων ως μέρος του τακτικού σχεδίου του κ. Πούτιν να πυροδοτεί εντάσεις, να παρακολουθεί την αντίδραση της Δύσης και του κοινού του και στη συνέχεια να λαμβάνει μέτρα για να ηρεμήσει την κατάσταση.

Η Ρωσία διεξήγαγε ετήσια στρατιωτική άσκηση την περασμένη εβδομάδα δοκιμάζοντας πυραύλους με πυρηνική ικανότητα. Ο κ. Όστιν είπε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πίστευαν ότι οι ελιγμοί ήταν «κάποιο είδος δραστηριότητας κάλυψης» για τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου κατά της Ουκρανίας.

Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι ο κ. Πούτιν έχει κάνει σχέδια να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο ή ακόμα και μια βρώμικη βόμβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα