Moody's για Τουρκία: Πρόκληση οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι

Το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας (Ba1, αρνητικό) αντικατοπτρίζει τη μεγάλη και ευέλικτη οικονομία της, μεσαίου εισοδήματος, την ανθεκτική ανάπτυξη και την ευνοϊκή δημογραφική θέση, αναφέρει σε ετήσια έκθεση του, που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το βράδυ, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s Investors Service, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι κυριότερες προκλήσεις του πιστωτικού προφίλ της χώρας περιλαμβάνουν τον εγχώριο πολιτικό κίνδυνο, και την υψηλή ευαισθησία της τουρκικής οικονομίας σε εξωτερικούς παράγοντες.



"Παρά το γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας έχουν

επιδεινωθεί οριακά κατά το προηγούμενο έτος, λόγω των δημοσιονομικών κινήτρων και της ασθενέστερης τουρκικής λίρας, η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και η ικανή διαχείριση του δημόσιου χρέους εξακολουθούν να προσφέρουν στήριξη στο πιστωτικό προφίλ" της Τουρκίας, δήλωσε ο Kristin Lindow, εκ των αντιπροέδρων των Moody`s και συντάκτης της έκθεσης, με τίτλο "Κυβέρνηση της Τουρκίας - Ba1 αρνητικό, ετήσια πιστωτική ανάλυση".

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δημόσια οικονομικά αποτελούν «πηγή δύναμης για την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας».

Τούτου λεχθέντος, σημειώνεται, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα πιθανόν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε ένα περιβάλλον συνεχής αύξηση των επιτοκίων, παγκοσμίως, της ήδη διεύρυνσης της διαφοράς των spreads και μεγαλύτερων δανειακών αναγκών.

Παρά το ότι το χρέος της Τουρκίας παραμένει περιορισμένο, λιγότερο από 30% του ΑΕΠ, τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα και ο δανεισμός έχουν τοποθετήσει την αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ σε ανοδική πορεία, ύστερα από τη σταθερή μείωση που παρουσίαζε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, προειδοποιεί ο διεθνής οίκος.

Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο των Moody`s, ο δείκτης χρέους της γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει κάτω από το 30% το 2018.

Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ – η οποία τροφοδοτείται από τον ταχύ ρυθμό πληθωρισμού - θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο δανεισμό για χρηματοδότηση των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, υπογραμμίζει ο οίκος.

Τέλος, οι Moody`s αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει υψηλή ευαισθησία σε κινδύνους εκδήλωσης γεγονότων που οφείλονται κυρίως σε εγχώριους πολιτικούς κινδύνους και στις μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των σημαντικών αναγκών αναχρηματοδότησης χρέους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα