Παρέμβαση Κουκουμά σε συνέδριο για περιφερειακή συνεργασία

Οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και Χρίστος Ορφανίδης εκπροσώπησαν τη Βουλή σε συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από κοινού από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ).

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, σε παρέμβασή της στο συνέδριο, με θέμα «Προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας για έξυπνη και ανθρώπινη μετανάστευση σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», οι εργασίες του οποίου έληξαν το απόγευμα στη Βαλέτα, της Μάλτας, η κ.

Κουκουμά, αναφέρθηκε στη δεινή θέση των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών οι όποιοι συχνά υπόκεινται σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας και στερούνται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η κ. Κουκουμά υπογράμμισε, εξάλλου, την υποχρέωση των κοινοβουλίων να δημιουργήσουν το νομοθετικό πλαίσιο που να προσφέρει την απαραίτητη προστασία στους μετανάστες από την εκμετάλλευσή τους από τις πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις στο κυνήγι του κέρδους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης της νόμιμης μετανάστευσης προς όφελος των οικονομιών και των κοινωνιών των χωρών προέλευσης και προορισμού, καθώς και προς όφελος των ίδιων των μεταναστών. Εξετάστηκαν δε προτάσεις για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την επιμόρφωση και ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών, αναγνωρίζοντας παράλληλα τους κινδύνους εκμετάλλευσής τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σύνεδροι συζήτησαν επίσης την ενίσχυση του διασυνοριακού ελέγχου και τον ρόλο της FRONTEX στην καταπολέμηση του εμπορίου λευκής σαρκός και της παράνομης μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι η ενισχυμένη φύλαξη συνόρων δεν αποτελεί δίκαιη πολιτική και δεν απαντά ολιστικά στις προκλήσεις του πρωτοφανούς προσφυγικού ρεύματος. Υπενθύμισε ότι οι πολιτικές της Δύσης και των ανεπτυγμένων κρατών δημιούργησαν τις συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους αυτούς στη μετανάστευση.

Επομένως, συνέχισε, είναι αναγκαία η ανάληψη του μεριδίου ευθύνης αυτών των κρατών, απλοποιώντας τις διαδικασίες αίτησης πολιτικού ασύλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα