Lockdown: Τips για να επιβιώσουν τα ζευγάρια στην καραντίνα

Άρθρο αναφορικά με το πώς μπορούν να συμβιώσουν -με βάση τα καινούργια δεδομένα- τα νέα ζευγάρια αλλά και πώς μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία στη σχέση τους, έγραψε η Youth Officer, Αριστοτέλεια Φαλά.

Αυτούσιο το άρθρο  

Το λεγόμενο lockdown έχει φέρει την κοινωνία αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου συνθήκες και συνέπειες σε διάφορους τομείς οι οποίες συζητούνται παγκοσμίως, καθημερινά.
Τα μέτρα περιορισμού που έχουν τεθεί, έχουν στρεβλώσει την καθημερινότητά μας, έχουν αναβάλει τα σχέδιά μας και φυσικά μας κρατούν απομονωμένους μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μας. Ωστόσο, για εκείνους που βρίσκονται σε σχέση ή γάμο, αυτή η απομόνωση αποκτά άλλες διαστάσεις. 

Η μετάβαση από την απλή συμβίωση σε κάθε στιγμή της ημέρας μαζί, μπορεί να είναι αρκετά προβληματική. Προσωρινό μέτρο είναι η ανάπτυξη κάποιων νέων “κανόνων” ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την τόσο στενή συμβίωση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ισορροπία ανάμεσα στο ζευγάρι και στο σεβασμό της ατομικότητας, ούτως ώστε να διατηρηθεί η ψυχική υγεία του ατόμου αλλά και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε εντάσεις. 

Working from home

Για όσους δεν ήταν εξ αρχής εξοικειωμένοι με την έννοια 'working from home', θα χρειαστεί σαφώς ορισμένος χρόνος προσαρμογής. Από την άλλη πλευρά, η συμβίωση εν καιρώ καραντίνας σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα στην εργασία αποτελεί ένα δύσκολο έργο. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί να γίνετε δημιουργικοί με το χώρο, εάν εργάζεστε και οι δύο από το σπίτι. Αυτό που είναι καλύτερο να κάνουν τα ζευγάρια που συμβιώνουν, είναι να βρουν ένα ξεχωριστό χώρο εργασίας και να τον διαμορφώσουν ανάλογα με την προσωπικότητα τους. Με αυτό τον τρόπο, θα είστε πιο αποτελεσματικοί, εφόσον θα εργάζεστε σε ένα ήσυχο και οικείο περιβάλλον. 

Φροντίστε τον εαυτό σας

Έχει γεμίσει το Instagram με posts και stories για το πώς να παραμείνεις σε φόρμα και ποιο είναι το καταλληλότερο outfit για το σπίτι. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι σε περίοδο καραντίνας πολλές προγραμματισμένες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το γυμναστήριο ή το ραντεβού στο κομμωτήριο αναβάλλονται. Όταν κάτι το οποίο αποτελούσε μέρος του εγώ μας και μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας ξαφνικά εξαφανίζεται, προκαλεί σύγχυση. Το ζήτημα που τίθεται είναι πώς να γεμίσουμε αυτό το κενό, προκειμένου να διατηρήσουμε την ισορροπία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε μια δέσμη συστάσεων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του στρες κατά την διάρκεια του COVID, όπως η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωστής διατροφής, του ύπνου, της άσκησης και της διαδικτυακής επαφής με τους φίλους και την οικογένεια. Συνεχίζουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας καθημερινά, μένοντας σπίτι. 

Σεβασμός του προσωπικού χώρου και χρόνου

Μπορείτε να βγείτε από το σπίτι σας μία φορά την ημέρα για να γυμναστείτε, να περπατήσετε, ή να βγάλετε βόλτα τον σκύλο ακολουθώντας πάντα τις κατευθυντήριες οδηγίες της κυβέρνησης και εφαρμόζοντας την κοινωνική απόσταση. Έτσι, δίνετε στον εαυτό σας και στο ταίρι σας space to breath. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας είναι μη διαπραγματεύσιμος και απαραίτητος για την ψυχική υγεία. Η Dr Rachel M. Allan, εξειδικευμένη ψυχολόγος συμβουλευτικής, αναφέρει την σημασία του ατομικού προστατευμένου χρόνου. Λέει ότι "είναι μεν σημαντικό να χαράξουμε μια προσωπική ρουτίνα, αλλά και να δημιουργήσουμε μια μεικτή ρουτίνα με τον σύντροφό μας".

Ερωτική επαφή

Ο COVID-19 έφερε στο προσκήνιο πολλά ερωτήματα σχετικά με την συνεύρεση και αν είναι ασφαλής ή όχι. Ενώ δεν διαθέτουμε πολλά δεδομένα μέχρι στιγμής, πολλοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας και επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του σεξ. Ωστόσο, η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι το σεξ με τον/την σύντροφο όταν δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα , είναι ασφαλές. Ειδικότερα, η γιατρός Dr Julia Marcus αναφέρει ότι «το σεξ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασκεδάσετε, να μείνετε αγαπημένοι και να ανακουφιστείτε από το άγχος σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

Διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία

Κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης, η ευημερία μας μπορεί να επηρεαστεί από πολλές ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως το άγχος, την κατάθλιψη και τις διαταραχές άγχους. Όταν είμαστε απομονωμένοι και με περιορισμένη ελευθερία, τα περισσότερα από αυτά τα συναισθήματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Αντιθέτως, καθώς περνούν οι μέρες, είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε αβέβαιοι για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτή η αβεβαιότητα οδηγεί σε απογοήτευση. Καθώς μεγαλώνει αυτή η αβεβαιότητα, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται συχνά τρομαγμένοι. Σε αυτό το σημείο, η ανοιχτή συζήτηση με τον/την σύντροφο και η έκφραση συναισθημάτων μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο ασφάλειας.

Think positive

Αυτή η περίοδος έξαρσης του κορωνοϊού είναι όχι μόνο κρίσιμη αλλά και πρωτόγνωρη. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποια βιβλιογραφία στο πώς να διαχειριστούμε τις επικείμενες προκλήσεις. Ωστόσο, η θετική σκέψη και η αμοιβαία κατανόηση είναι παράγοντες κλειδιά οι οποίοι βοηθούν στο να ξεπεραστούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να διατηρείτε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Είναι ζωτικής σημασίας να μην βιώνουμε αυτή την απομόνωση στην μοναξιά. 

Keywords
Τυχαία Θέματα