Le Soir: Με "πάγωμα" διαπραγματεύσεων απειλεί η Τουρκία

Με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ελληνικές ακτές απειλεί την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας στην απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη
μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αναφέρει δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir».

Η Άγκυρα βλέπει πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του Αρείου Πάγου και απειλεί, πλέον, ανοιχτά να προχωρήσει ως «αντίποινα» σε μια «συνολική επαναξιολόγηση» του φάσματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι 'πολιτικά υποκινούμενη' και θα έχει 'επιπτώσεις' στις διμερείς μας σχέσεις, προειδοποιεί το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Αθήνα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες και κάνοντας λόγο για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η Ελλάδα, μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, παραβιάζει, υποστηρίζει, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εις βάρος των οκτώ στρατιωτικών, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου και νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές Αρχές.

Η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Δεν απαντά στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σεβόμενη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα