LIVE: Στις κάλπες η Κύπρος για τη μάχη των Ευρωεκλογών

Η ώρα της κάλπης έφτασε. Οι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τους έξι υποψηφίους οι οποίοι θα εκπροσωπούν την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα. Μεταξύ των ωρών 12:00 – 13:00 θα πραγματοποιηθεί διάλειμμα και ως εκ τούτου οι ψηφοφόροι δεν θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 641.181 εγγεγραμμένοι εκλογείς εκ των οποίων 549.011είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι ενώ 10.559

είναι οι Κοινοτικοί. Η υπηρεσία εκλογών και οι επαρχιακές διοικήσεις έχουν οργανώσει την λειτουργία 1.095 εκλογικών κέντρων. Από αυτά, τα 50 είναι ειδικά εκλογικά κέντρα όπου θα ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς με διεύθυνση σε περιοχές μη ελεγχόμενες από το κράτος.

Το μεγάλο ενδιαφέρον σ' αυτές τις εκλογές εστιάζεται σε τρία διακυβεύματα. Το πρώτο αφορά την μάχη για την πρωτιά ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Το δεύτερο αφορά την μάχη για την κατάληψη της τέταρτης θέση η οποία θα δώσει κατά πάσα πιθανότητα και την πολυπόθητη 6η έδρα. Το τρίτο ζητούμενο έχει να κάνει με το ποσοστό αποχής που θα καταγραφεί από πλευράς Ελληνοκυπρίων, σε συνδυασμό με την προσέλευση των Τουρκοκυπρίων από τα κατεχόμενα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις 18:00 το απόγευμα το ΣΙΓΜΑ και το Sigmalive, θα παρουσιάσουν το μεγάλο exit poll με την εκτίμηση του αποτελέσματος, εκτίμηση της κατανομής των εδρών ανά κόμμα και εκτίμηση για το ποιοι είναι οι έξι ευρωβουλευτές οι οποίοι εκλέγονται.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, αναμένεται ότι μέχρι τις 20:30 θα υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνουν.

Η ανακήρυξη των έξι υποψηφίων αναμένεται ότι θα γίνει γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Το Sigmalive παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και σας τις μεταφέρει λεπτό προς λεπτό:

Keywords
Τυχαία Θέματα