LIFE-foodprint: Έρευνα ΟΕΒ σε 200 επιχειρήσει

Σημαντική μείωση των ποσοτήτων αποβλήτων τροφίμων από επιχειρήσεις στην Κύπρο, ιδίως από αρτοποιία διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ΟΕΒ σε 200 επιχειρήσεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας FoodPrint με σκοπό την καταγραφή των αποβλήτων τροφίμων. Συμμετείχαν οι επιχειρήσεις από τους οικονομικούς τομείς: ξενοδοχεία, εστιατόρια, αρτοποιεία και καφεστιατόρια.

Η περίοδος συλλογής δεδομένων

για τους σκοπούς της έρευνας της ΟΕΒ ήταν ο Ιανουάριος 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Λιγότερα τρόφιμα στα σκουπίδια

Με βάση τα κύρια ευρήματα της έρευνας, διαφαίνεται μειωτική τάση στην ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων της κατηγορίας του οικονομικού τομέα αρτοποιίας. Συγκεκριμένα το 2021 μείωσαν τις ποσότητες των αποβλήτων τροφίμων τους κατά 25% σε σύγκριση με το 2020 και κατά 28% το 2022 συγκρίνοντας τις ποσότητες των αποβλήτων τους με το έτος 2020.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που παρουσιάστηκε η μείωση στα απόβλητα τροφίμων ήταν η ανάπτυξη περαιτέρω γνώσης και ευαισθητοποίησης στη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων από τις επιχειρήσεις, η οποία αποκτήθηκε μέσω των σχετικών εκπαιδεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στους εργαζομένους τους στα θέματα παραγωγής αποβλήτων

τροφίμων και διαχείρισης οργανικών αποβλήτων, στο πλαίσιο της εκστρατείας FoodPrint.

Μειωτική τάση διαφαίνεται και στην κατηγορία του οικονομικού τομέα επιχειρήσεων εστιατορίων, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αυτές το 2021 μείωσαν την σπατάλη τροφίμων τους κατά 0.20% σε σύγκριση με το 2020. Το 2022 η ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων των επιχειρήσεων αυτών αυξήθηκε κατακόρυφα κυρίως λόγω της επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας τους κορονοϊού.

Ξενοδοχεία και καφεστιατόρια

Οι κατηγορίες του οικονομικού τομέα επιχειρήσεων «ξενοδοχεία και καφεστιατόρια» παρουσίασαν σταδιακή αύξηση στην ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων για τα έτη 2021 και 2022. Αυτό οφείλεται και πάλι στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας τους κορονοϊού.

Όσο αφορά τις ποσότητες του μαγειρικού λαδιού, παρουσιάστηκε μικρή αύξηση στις ποσότητες που διατέθηκαν σε αδειούχο διαχειριστή από τις επιχειρήσεις του οικονομικού τομέα αρτοποιίας και ξενοδοχείων. Οι ποσότητες του μαγειρικού λαδιού που διατέθηκαν από τις επιχειρήσεις του οικονομικού τομέα εστιατόρια σε αδειούχο διαχειριστή, δεν είχαν σημαντικές αλλαγές και παράμειναν σχεδόν σταθερές.

Οι επιχειρήσεις από τον οικονομικό τομέα καφεστιατόρια που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έκαναν χρήση μαγειρικού λαδιού.

Τέλος διαφάνηκε αδυναμία στην καταγραφή των ποσοτήτων βρώσιμων φαγητών που διατίθενται για κοινωφελής σκοπούς

από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα. Εντούτοις, αριθμός επιχειρήσεων που συμμετείχε στην έρευνα παρουσίασε ενδεικτικά τις ποσότητες που διατέθηκαν για κοινωφελής σκοπούς. Συγκεκριμένα, το 2020 παραχωρήθηκαν 4602 κιλά και το 2021 παραχωρήθηκαν 4075 κιλά βρώσιμου φαγητού. Για το έτος 2022 δεν κατατέθηκαν οποιαδήποτε δεδομένα από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

Στο σχετικό σύνδεσμο η έρευνα εδώ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες μέσω της ΟΕΒ και συγκεκριμένα από το Τμήμα Ενέργειας &Περιβάλλοντος και διαδικτυακά εδώ 

Keywords
Τυχαία Θέματα