LIFE foodprint:«Φίλοι της Γης» - Πλατφόρμα Τροφίμων

Η Οργάνωση «Φίλοι της Γης», είναι μια μη κυβερνητική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο να αυξήσει τα επίπεδα ευαισθητοποίησης για τη σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και να υποστηρίξει λύσεις σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα μέσα από την προώθηση αειφόρων πολιτικών.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του υπερ της προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος οι «Φίλοι της Γης»-Κύπρος, συμμετέχουν ως εταίροι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-foodprint, που στοχεύει στην μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Πλατφόρμα Τροφίμων

Την Παρασκευή 17/2/23 εκπρόσωπος των Φίλων

της Γης η Ελένη Λουλλή, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχάλαρο, όπου αναφέρθηκε στο ρόλο της οργάνωσης της καθώς και στην εκστρατεία μείωσης σπατάλης τροφίμων.

Όπως είπε: «Οι Φίλοι της Γης Κύπρου είναι μέλη του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικτύου των Φίλων της Γης (FOEI και FOEE). Eίμαστε επίσης μέλη του European Environmental Bureau (EEB), του Zero Waste Europe (ZWE) και του Break Free from Plastic (BFFP).

Ασχολούμαστε με εκστρατείες για κλιματική δικαιοσύνη, καθαρή ενέργεια, κοινωνίες μηδενικών απόβλητων, την επισιτιστική κυριαρχία, τη προστασία της βιοποικιλότητας».

Στα πλαίσια των δράσεων τους οι λειτουργοί των Φίλων της Γης, έχουν δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συνεργασίας για Κοινωνική Δωρεά Τροφίμων! Μια εξαιρετική πρωτοβουλία.

Η κυρία Λουλλή την χαρακτήρισε διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας. «Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία στοχεύει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους ιδιώτες να δωρίζουν εύκολα και με ασφάλεια τα τρόφιμα που τους περισσεύουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινωνικές ομάδες κοντά τους που μπορούν να τα παραδώσουν σε άτομα ή κοινωνικά σύνολα που τα χρειάζονται.

Η εν λόγω πλατφόρμα αποτελεί μέρος του προγράμματος Life - “FOODPrint” το οποίο στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Πρόκειται για εκστρατεία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπίπτει με την υλοποίηση της στρατηγικής της Κύπρου για επίτευξη των ευρύτερων περιβαλλοντικών στόχων για βιώσιμη διαχείριση και δραστικό περιορισμό των δημοτικών αποβλήτων μέχρι το 2030».

Ερωτηθείσα στην διάρκεια της εκπομπής η Ελένη Λουλλή, ανέφερε πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και να κάνουν εγγραφή για δωρεά ή παραλαβή τροφίμων στον ακόλουθο σύνδεσμο εδώ.

Επίσης μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Φίλους της Γης στο zerowaste@foecyprus.org για περισσότερες πληροφορίες.

Σημαντική αναφορά έγινε και στην σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Περιβάλλοντος που διενήργησε το «Frederick University», η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί καταγράφονται 327 κιλάαπόβλητα ανά άτομο τον χρόνο - 173 κιλά οργανικά απόβλητα από τα οποία τα 72kg από νοικοκυριά .

«Είναι σημαντικό να μην μένουμε στις λύσεις που μπορεί να κάνει το κάθε άτομο ξεχωριστά. Πρέπει να πιέζουμε για αλλαγές από αυτούς που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη σπατάλη.. είτε αυτό είμαι υπεραγορές είτε αυτό είναι το ίδιο το κράτος» κατέληξε η κυρία Λουλλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα