«Kομμένο-ραμμένο σε μέτρα Τρόικας το Ταμείο Υδρογονανθράκων» (VID)

Το κατά πόσο το Φ.Α θα καταστεί ευλογία ή κατάρα, εξαρτάται από την στάση και πολιτική της δικής μας Κυβέρνησης δήλωσε ο καθηγητής ενεργειακής πολιτικής Δρ Θεόδωρος Τσακίρης στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο..

«Εάν πάμε σε μια λογική ότι θα πάμε να διαπραγματευτούμε (τα Φ.Α) με την Τουρκία ή ότι θα το βάλουμε ως κομμάτι λύσης του Κυπριακού χωρίς ακόμα να προχωρήσουμε σε παραγωγή, εξαγωγή και εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, δεν θα έχουμε να κερδίσουμε κάτι», είπε τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι δίνουμε

ακόμη ένα γεωστρατηγικό ατού στην Τουρκία», είπε.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως είναι πιθανό οι Τούρκοι να προβούν σε γεωτρήσεις στο κατεχόμενο τμήμα της ΑΟΖ ή ακόμη και στο τμήμα ελεύθερης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας την ώρα που γίνονται προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Τσακίρης μίλησε επίσης για το Ταμείο Υδρογονανθράκων σημειώνοντας πως με τον τρόπο που έχει δομηθεί στην παρούσα φάση, είναι εξαιρετικά περιοριστικό . «Είναι κομμένο και ραμμένο όπως το ήθελε η Τρόικα», είπε προσθέτοντας πως Η μόνη αποστολή του για τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι για αποπληρωμή του χρέους».

«Αυτό δεν έχει σχέση με το νορβηγικό μοντέλο αλλά είναι μια επιλογή που εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο απομείωσης του χρέους», σημείωσε.

O Δρ Τσακίρης έδωσε και τις δικές του εκτιμήσεις για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil, Συγκεκριμένα για την πρώτη γεώτρηση στη «Δελφύνη» είπε πως δεν θα είχε κανένα λόγο η εταιρεία να μην ανακοινώσει αποτελέσματα. Όσον αφορά το Γλαύκο είπε πως θα πρέπει να αφήσουμε τα αποτελέσματα να μιλήσουν από μόνα τους και να μην αρχίσουμε τις εικασίες.

«Σύντομα θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, και αυτό που θα ακούσουμε δεν θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αλλά θα έχουμε μια εικόνα εύρους. Θα χρειαστούν και άλλα βήματα και άλλες διεργασίες για να έχουμε καλύτερη εικόνα», είπε.

Αλωνίζει το Barbaros

Εντωμεταξύ το τουρκικό σκάφος Babraros διεξάγει παράνομες έρευνες εντός του θαλασσοτεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ ενώ σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τα οικόπεδα 1, 8 και 12 και θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τον Μάιο. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνοδεύουν, αναφέρει η Yeni Safak, 2 φρεγάτες και 2 κορβέτες του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας. Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι μέσα σε αυτό το μήνα το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα κάνει κοινή ναυτική άσκηση με το ναυτικό των χωρών που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο εντός της δομής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ. Αναφέρει ακόμη ότι στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου» οι φρεγάτες Μπαρμπαρός και Μπάφρα που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα κάνουν κοινή άσκηση με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Στην Αττάλεια ο Πορθητής

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι εντός του Φεβρουαρίου ο «Πορθητής» θα ξεκινήσει γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για τις οποίες το ψευδοκράτος σε συνεργασία με την Τουρκία έχει εκδώσει άδειες ερευνών για το «Μπαρμπαρός», για λογαριασμό της TPAO. Στην παρούσα φάση ο «Πορητής» διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα