Koμισιόν: Ενίσχυση ανάπτυξης από το 2020

Η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται να συνεχίσει να επεκτείνεται για έβδομη συνεχή χρονιά το 2019, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και καθώς οι παγκόσμιες αβεβαιότητες εξακολουθούν να βαραίνουν, η εσωτερική δυναμική είναι έτοιμη να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία και η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί και πάλι το επόμενο έτος, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η Κομισιόν, στο κείμενο των Εαρινών Οικονομικών Προβλέψεων που ανακοίνωσε ο Επίτροπος Μοσκοβίσι και συζήτησε το Κολέγιο στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Κομισιόν, η πρόσφατη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου, σε συνδυασμό με την υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές, επικεντρώνεται στις προοπτικές ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2019 και το 2020, ενώ συνεχιζόμενη αδυναμία του μεταποιητικού τομέα παίζει επίσης ρόλο, όπως και οι χώρες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο και η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνουν φτωχότερα φέτος και στη συνέχεια (σε σύγκριση με το ζωηρό ρυθμό που παρατηρείται το 2017), η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη θα βασίζεται αποκλειστικά στην εγχώρια δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι Ευρωπαίοι εργάζονται πλέον από ποτέ και η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο των μισθών, την μείωση του πληθωρισμού, τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και τα υποστηρικτικά δημοσιονομικά μέτρα σε ορισμένα κράτη μέλη, αναμένεται να τονώσει την εγχώρια ζήτηση.

Συνολικά, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4% στην ΕΕ φέτος και 1,2% στη ζώνη του ευρώ.

Το 2020 αναμένεται ότι οι δυσμενείς εγχώριοι παράγοντες θα εξασθενίσουν και η οικονομική ανάκαμψη εκτός της ΕΕ θα υποστηριχθεί από την ελάφρυνση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών και την τόνωση των πολιτικών σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες.

Η αύξηση του ΑΕΠ το προσεχές έτος προβλέπεται να ενισχυθεί ελαφρώς στο 1,6% στην ΕΕ και στο 1,5% στη ζώνη του ευρώ.

Επιπλέον, καταγράφεται ότι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας συνέχισαν να βελτιώνονται παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης προς τα τέλη του 2018. Αν και εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή σε ορισμένα κράτη μέλη, η ανεργία στην ΕΕ έπεσε στο 6,4% τον Μάρτιο του 2019 και μειώθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό που διαπιστώθηκε από την αρχή μηνιαίων σειρών δεδομένων τον Ιανουάριο του 2000. Η ανεργία στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2008.

Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς ο αντίκτυπος της πιο μέτριας αύξησης και προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα σε ορισμένα κράτη μέλη εξασθενίζουν.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται στην ΕΕ το 2019 και προβλέπεται να φθάσει το 6,2% το 2020. Το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να μειωθεί σε 7,7% το 2019 και σε 7,3% το 2020 χαμηλότερο από αυτό ήταν πριν από την έναρξη της κρίσης το 2007.

Ο πληθωρισμός στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 1,6%, ενώ θα αυξηθεί στο 1,7% το 2020. Ο γενικός πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ μειώθηκε από 1,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2018 σε 1,4% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω των χαμηλότερων αυξήσεων τιμές της ενέργειας. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται να φθάσει το 1,4% τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Οι δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθούν στα περισσότερα κράτη μέλη το 2019 και το 2020, καθώς τα ελλείμματα παραμένουν χαμηλά και ο ονομαστικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει υψηλότερος από το μέσο επιτόκιο του ανεξόφλητου χρέους. Αν δεν ληφθεί καμία αλλαγή πολιτικής, ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί από 81,5% το 2018 σε 80,2% το 2019 και 78,8% το 2020. Ο συνολικός λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να μειωθεί 87,1% το 2018 στο 85,8% το 2019 και το 84,3% το 2020.

Το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί από 0,6% του ΑΕΠ το 2018 σε 1% τόσο το 2019 όσο και το 2020. Αναμένεται επίσης να αυξηθεί στη ζώνη του ευρώ από 0,5% του ΑΕΠ το 2018 σε 0,9% το 2019 και να παραμείνει αμετάβλητο το 2020, χωρίς να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Η αύξηση του τρέχοντος έτους οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ και στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε ορισμένα κράτη μέλη.

Οι αρνητικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν σημαντικοί. Ο κίνδυνος προστατευτικών μέτρων παγκοσμίως και η τρέχουσα επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης του ΑΕΠ και του εμπορίου θα μπορούσαν να αποδειχτούν πιο επίμονα από τα αναμενόμενα, ιδίως εάν η ανάπτυξη στην Κίνα απογοητεύσει. Στην Ευρώπη, οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία και την πιθανότητα ότι οι προσωρινές διαταραχές που επί του παρόντος βαρύνουν την παραγωγή θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας και οι πολιτικές φιλικότερες προς την ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ιδιωτικής επένδυσης.

Από την θετική πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις στην ΕΕ θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές από ό,τι αναμενόταν, ιδίως εάν η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών ήταν λιγότερο ευαίσθητη στην αβεβαιότητα και τις εγχώριες προκλήσεις και εάν συνοδευόταν από μέτρα ενίσχυσης της δημοσιονομικής πολιτικής χώρες με δημοσιονομικό χώρο και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα