Κάλεσμα τουρκικού Υπ.Ενέργειας για συμφωνία win-win στη Μεσόγειο

Κάλεσμα για μια συμφωνία win-win στην ανατολική Μεσόγειο απευθύνει το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας, με ανακοίνωσή του, έπειτα από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή και τις δηλώσεις της διεθνούς κοινότητας εναντίον της Άγκυρας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται καταρχάς ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου και ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχτούν δηλώσεις παικτών

εντός και εκτός περιοχής σχετικά με τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στη δική της υφαλοκρηπίδα.

«Η Τουρκία δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο σε κανένα σχέδιο για το οποίο η Τουρκία δεν έχει δώσει την έγκρισή της ή τη συγκατάθεσή της. Οι έρευνες που διεξάγει το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και το γεωτρύπανο Πορθητής στις πηγές υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο έχουν ως έρεισμα τα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές και κατά το παρελθόν, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πλατφόρμα συζήτησης, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας εντός της υφαλοκρηπίδας μας στην ανατ. Μεσόγειο όσο και τα δικαιώματα του ψευδοκράτους γύρω από το νησί».

Στη συνέχεια, ωστόσο, το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας -σε άλλο ύφος εντελώς- εξαίρει τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι φυσικές πηγές ενέργειας στην αύξηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή και καλεί όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν θετική στάση και να αποδεχτούν την πρόταση της Τουρκίας για μία win-win συμφωνία στην ανατ. Μεσόγειο.

«Η ενεργειακή μας διπλωματία δεν κινείται πάντα με γνώμονα τα εμπορικά συμφέροντα ή την ανησυχία για την ασφάλεια. Η χώρα μας υποστηρίζει τον ρόλο της ενέργειας ως μίας πηγής ειρήνης και ευημερίας και όχι ως μίας πηγής σύγκρουσης. Αυτή η πολύπλευρη και θετική ενεργειακή πολιτική που δίνει σημασία στην ασφάλεια και της Τουρκίας αλλά και της Ευρώπης, θα πρέπει να εκτιμηθεί ως μία ευκαιρία για όλες τις πλευρές. Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση.

Αντί να τροφοδοτούμε τις περιφερειακές συγκρούσεις με την αύξηση της αβεβαιότητας και την κλιμάκωση της έντασης, σας προσκαλούμε να επωφεληθείτε από την προσέγγιση της χώρας μας για μία win-win συμφωνία, που θα σας να εξασφαλίσει ένα δίκαιο μερίδιο στο νησί και θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας περιοχής σταθερότητας».

Εξάλλου, λίγο μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, ο Τούρκος υπουργός, Φατίχ Ντονμέζ, σε ανάρτησή του στο twitter έστειλε μήνυμα μη υποχώρησης της Τουρκίας από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και συμφέροντα του ψευδοκράτους σε κάθε πεδίο και δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία εκτός νόμου πρωτοβουλία. Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στις περιοχές αρμοδιότητάς μας χωρίς να παραχωρήσουμε κανένα από τα νόμιμα δικαιώματά μας», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα