Kιντ: Το μέλλον των σχέσεων Κύπρου-ΗΒ

Στο μέλλον των σχέσεων Κύπρου και Βρετανίας μετά την αποχώρηση της τελευταίας από την Ευρωπαϊκή`Ενωση και το πώς αυτό θα επηρεάσει και τις δύο χώρες, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κυριακής ο `Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ.

Αναφερόμενος στους όρους του Brexit, είπε ότι δεν νομίζει ότι οι όροι σκληρό και μαλακό Brexit περιγράφουν σωστά στις επιλογές που υπάρχουν. "Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα που προσδοκούμε

τόσο εμείς όσο και οι 27 στις ΕΕ είναι ένα στρωτό αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα και αναταραχή. Μια κατάσταση που επιτρέπει αποτελεσματική και απροβλημάτιστη συνεργασία σε μια σειρά ζητημάτων που όλοι χρειάζεται να μοιραστούμε», είπε.

Σε ερώτηση αν βλέπει πιθανές επιπτώσεις στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΒ μετά την έξοδο από την ΕΕ, ο κ. Κιντ απάντησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν. Είπε ότι αν και δεν είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να απαντήσει, εντούτοις η «Κύπρος είναι μία από τις δύο χώρες μέλη της ΕΕ που στέλνουν στο ΗΒ πάνω από το 10% των εξαγωγών τους. Είναι γνωστό, επίσης, πως υπάρχει αρκετή συνεργασία μεταξύ του Σίτι του Λονδίνου και του τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κύπρου, ένα σημαντικό τομέα της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Ανέφερε πως οι τουρίστες από το ΗΒ αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών που επιλέγουν την Κύπρο για τις διακοπές τους, ανέφερε, προσθέτοντας πως η επαγγελματική εκπαίδευση είναι επίσης μέρος αυτής της οικονομικής επίδρασης. «Κατά μια έννοια, επομένως, η Κύπρος θα μπορούσε να επηρεαστεί άμεσα από τη μελλοντική οικονομική και εμπορική σχέση που το ΗΒ μπορεί να διαπραγματευθεί με την ΕΕ ως σύνολο", επεσήμανε.

Ο κ. Κιντ είπε ότι όσο γρηγορότερα ξεκαθαρίσουν οι μελλοντικές σχέσεις του ΗΒ με την ΕΕ τόσο το καλύτερο, προσθέτοντας πως η Κύπρος θα επωφεληθεί από αυτό το ξεκαθάρισμα ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, λόγω της απευθείας διασύνδεσης των δύο οικονομιών.

Ερωτηθείς αν μετά το Brexit, οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ θα πληρώνουν τα υψηλά δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές από τρίτες χώρες, ο κ. Κιντ είπε στον "Φ" ότι στις διαπραγματεύσεις για αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ "η ταχύτερη και ευκολότερη πρόοδος φαίνεται πως σημειώνεται στα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών".

Το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης θα γίνει μεταξύ του ΗΒ και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μερικά ζητήματα που θα μπορούσαν να διευθετηθούν διμερώς μεταξύ του ΗΒ και των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Για το καθεστώς των φοιτητών, ο κ. Κιντ υπενθύμισε ότι όπως ανακοινώθηκε στο Λονδίνο οι φοιτητές που αρχίζουν φέτος ή του χρόνου τις σπουδές τους στη Βρετανία θα καταβάλλουν, καθ` όλο το στάδιο της φοίτησής τους, τα ίδια χαμηλότερα δίδακτρα (home fees) που καταβάλλουν τώρα. Επομένως, αν αρχίσει κανείς τις σπουδές του φέτος ή τον επόμενο χρόνο τα δίδακτρα θα μείνουν τα ίδια για όλο το διάστημα των σπουδών. Μέχρις στιγμής δεν είναι γνωστό τι θα ισχύει για τους φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους μετά το Brexit (το 2019), διευκρίνισε.

Επίσης όσοι άρχισαν φέτος ή θα αρχίσουν το χρόνου θα έχουν την ίδια πρόσβαση σε φοιτητικά δάνεια όπως ίσχυε και στο παρελθόν, ανέφερε.

Για το αν θα μπορούν οι φοιτητές μετά το Brexit και αφότου αποφοιτήσουν να μείνουν στο ΗΒ και να εργαστούν, είπε ότι

αναγνωρίζεται ότι για να μπορούν οι φοιτητές να μείνουν στο ΗΒ για κάποιο διάστημα, αφού αποφοιτήσουν και να εργαστούν θα πρέπει να αποτελεί μέρος της συνολικής εκπαίδευσης που θα προσφέρεται.

Για το πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΗΒ και της Κύπρου για το καθεστώς Βάσεων μετά την έξοδο από την ΕΕ, ο κ. Κιντ είπε ότι άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και "μέχρι στιγμής διαπιστώσαμε ότι θέλουμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, το οποίο στην ουσία δεν προνοεί καμία αλλαγή επί του εδάφους".

Πηγή: ΚΥΠE

Keywords
Τυχαία Θέματα