Kαθορίζοντας το μέλλον μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας

Ο Junior Achievement Κύπρου και η ExxonMobil Κύπρου με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν την εφαρμογή του προγράμματος Sci-Tech Challenge για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το πρόγραμμα είναι μια συνεργασία μεταξύ του JA Ευρώπης και της ExxonMobil η οποία μετρά 12 χρόνια με τις συμμετοχές περισσότερων από 60,000 μαθητών και μαθητριών από όλη την Ευρώπη.

Η επιστήμη και η τεχνολογία διαδραματίζουν κρίσιμο

ρόλο στην προώθηση της κατανόησης του κόσμου και στη δημιουργία νέων τεχνολογιών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Χωρίς την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία, δεν θα είχαμε τόσα οφέλη που απολαμβάνουμε σήμερα, όπως η σύγχρονη ιατρική, τα προηγμένα εργαλεία επικοινωνίας και τα αποτελεσματικά συστήματα μεταφορών. Μελετώντας την επιστήμη και την τεχνολογία, μπορούμε να αναπτύξουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε πολύπλοκα προβλήματα.

Στόχοι του προγράμματος είναι να εμπνεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να ακολουθήσουν μαθήματα Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να τους δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη μεγάλη ποικιλία σταδιοδρομιών που μπορούν να ακολουθήσουν μέσω της εκπαίδευσης STEM αξιοποιώντας παράλληλα και τα ταλέντα τους.  Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών που μελετούν αυτά τα θέματα μειώνεται τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο, ενώ ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων εργασίας στον τομέα αυξάνεται.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε φέτος σε 14 σχολεία φέρνοντας τους 411 μαθητές και τις μαθήτριες πρόσωπο με πρόσωπο με τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος και το περιβάλλον μας. Βασικό ρόλο στο πρόγραμμα διαδραμάτισαν οι εθελοντές μέντορες της ExxonMobil, αφού μέσω επισκέψεων στις τάξεις λειτούργησαν ως πρότυπα για μια καριέρα στον τομέα STEM εισάγοντας παράλληλα τους μαθητές και τις μαθήτριες στις κύριες ενεργειακές προκλήσεις.

Στη συνέχεια, 14 μαθητικές ομάδες από τα σχολεία που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα με συνολικά 70 μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Sci-Tech Challenge που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 2023 μεταξύ των ωρών 09:00 – 18:00 στα κτήρια της ΠΟΕΔ.

Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας, η οποία θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Sci-Tech Challenge που διοργανώνεται από την ExxonMobil Europe και Junior Achievement Europe,  και θα πραγματοποιηθεί στις 9 - 10 Μαΐου 2023 στις Βρυξέλλες. Οι Σοφοκλής Βασιλείου, Νικόλας Παντελής, Ειρήνη Στυλιανού, Νεφέλη Βασιλείου και Παναγιώτης Πηλακούτας με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κα Άννα Μαρία Παύλου και κα Μαρία Φιλίππου, όπως και οι συμμαθητές/τριες τους στις άλλες τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες, κλήθηκαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για το μελλοντικό και βιώσιμο σχολικό περιβάλλον με την εισαγωγή τεχνολογίας, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και την επανεξέταση υπηρεσιών ή προϊόντων. Η ομάδα παρουσίασε ένα προσιτό και βιώσιμο σχέδιο που εστιάζει στα εξής: Αναμόρφωση κτιρίων, Διαχείριση Απορριμμάτων, Μεταφορές και Εκπαίδευση.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα του Ιδιωτικού Σχολείου Silverline με τους Marin Markov, Mark Gavrilov, Ghazal Zowayed, Αlexander Markou, και Γεωργιάνα Σπύρου και υπεύθυνους καθηγητές κ. Αυγουστίνο Αυγουστή και κα Άντρια Χριστοφόρου θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τις εργασίες της ExxonMobil Κύπρου σε μια ημέρα. Το σχέδιο της ομάδας επικεντρώθηκε στη χρήση πιεζοηλεκτρικών πλακιδίων κινητικής ενέργειας ως ανανεώσιμης πηγής και κυματιστών σχεδίων στην αρχιτεκτονική του σχολείου για τη βελτίωση της ψύξης του αέρα.

Την τρίτη θέση με τις εξίσου καλές ιδέες κέρδισαν  τα παιδιά από το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων. Την ομάδα αποτελούσαν οι: Παναγιώτα Δημητρίου, Χρήστος Έκτορος, Κωνσταντίνος Καλλή, Κλεάνθη Πτώχου και Παναγιώτης Προδρόμου και υπεύθυνους δάσκαλους: Ζελίνα Φιλίππου και Παναγιώτη Πουλουπάτη. Η ομάδα πρότεινε μια κεντρική μονάδα που παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας κάθε δημόσιου σχολείου στην Κύπρο και βοηθά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Το βραβείο της τρίτης θέσης ήταν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι STEM για κάθε συμμετέχοντα της νικήτριας ομάδας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στους μέντορες από την εταιρεία ExxonMobil κα Λουίζα Παπαγεωργίου, κα Χριστίνα Τομάζου, κ. Φριτς Μερτς, κα Μαρία Κολοκάση, κ. Μιχάλη Μιχαήλ, κ. Πρόδρομο Δημοσθένους, και κ. Σάββα Πέγγερο που βοήθησαν αποτελεσματικά τις ομάδες. Την κριτική επιτροπή που αποτελείτο από τον κ. Βαρνάβα Θεοδοσίου από την ExxonMobil Κύπρου, τη κα Μαριάννα Χαράμπους από το Blue Economy Innovation Centre, τον κ. Νίκο Ίσαρη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο και τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο από το Διοικητικό Συμβούλιο του JA Κύπρου, που είχαν την δύσκολη δουλειά της επιλογής των νικητών και φυσικά το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη στήριξη τους. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.jacyprus.org/sci-tech ή να επικοινωνήσετε στο info@jacyprus.org

Keywords
Τυχαία Θέματα