KE: Έχουμε έργο να επιτελέσουμε-Ο ΠτΔ εξελέγη για 5 χρόνια

"Να θυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη για θητεία πέντε ετών. Αλίμονο όποτε έχει εκλογές να σταματά η λειτουργία της Κυβέρνησης. Έχουμε έργο να επιτελέσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, ανεξάρτητα από τις εκλογές, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο ΠτΔ το τελευταίο διάστημα για το ότι λειτουργεί με προεκλογικές

σκοπιμότητες αλλά και για το διορισμό Παπαδούρη, επεσήμανε ότι ο ΠτΔ έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει ενώ κάλεσε τη Βουλή και τα κόμματα να προσεγγίσουν τα ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν τους το αμέσως επόμενο διάστημα, με γνώμονα το περιεχόμενό τους και όχι στη βάση προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Ας μην θυσιαστούν τόσο σοβαρά ζητήματα στο βωμό των Προεδρικών Εκλογών, επεσήμανε με νόημα.

Σε ερώτημα πως απαντά στις επικρίσεις ΑΚΕΛ για δήθεν αναξιοπιστία του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "η παρούσα διακυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μια κατάσταση το Μάρτιο του 2013, που όλοι ξέρουν ποιος ευθύνεται γι΄αυτήν. Με σοβαρότητα, σωστό και προσεκτικό σχεδιασμό αλλά και με συγκεκριμένο πλάνο, τεσσεράμιση χρόνια μετά έχουμε ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5%, έχουμε εκσυγχρονισμό σε όλους τους τομείς και προωθούμε το επόμενο διάστημα εκσυγχρονιστικά νομοθετήματα προς τη Βουλή, επεσήμανε.

Ευελπιστώ, τόνισε, ότι όλοι μας ενόψει Προεδρικών Εκλογών, μέσα από το διάλογο, θα δείξουμε σεβασμό στους πολίτες που μας παρακολουθούν και γνωρίζουν πολύ καλά τόσο τι έγινε πριν το Μάρτιο του 2013 αλλά και τι ακολούθησε. " Η κοινωνία μας παρακολουθεί όλους", ανέφερε με νόημα.

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Νότου στην Κύπρο τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη η συγκεκριμένη σύνοδο, αποτελεί μια ένδειξη της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, καθώς θα είναι παρόντες οι πρωθυπουργοί και επικεφαλής των χωρών που θα συμμετάσχουν και πρόκειται για σαφή αναβάθμιση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θα κληθεί να φιλοξενήσει μια τόσο σημαντική Σύνοδο.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα συζητηθούν θέματα ευρωπαϊκής ένωσης, οικονομίας, ενέργειας, διαπραγματεύσεις για το brexit αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Συμφωνεί και κατανοεί τις θέσεις της Κύπρου η Κομισιόν

Όπως ενημέρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Κομισιόν συμμερίζεται την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη θέση ότι η ad-hoc επιτροπή που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην εναρμόνιση των Τ/κ για μια πιο ομαλή ένταξη σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, δεν μπορεί να λειτουργεί, από τη στιγμή που δεν υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία.

Όπως ξεκαθάρισε, η δημιουργία και λειτουργία της επιτροπής αυτής, έγινε κατόπιν γραπτής συνεννόησης ΠτΔ-Γιούνκερ και είχε ως προϋπόθεση ότι θα λειτουργούσε παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αν δεν θα υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα λειτουργεί και η επιτροπή, τόνισε ο Εκπρόσωπος.

Αυτή τη στιγμή η συνέχιση των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την προσέγγιση της τουρκικής πλευράς, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προσκύνημα Τ/κ και εποίκων στο Τεκέ

Σεβόμαστε πλήρως και πάντοτε το ανθρώπινο δικαίωμα της απόλαυσης των θρησκευτικών δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος. Στο πλαίσιο αυτό δώσαμε έγκριση για προσκύνημα Τ/κ και εποίκων στον Τεκέ, καθώς εμείς είμαστε η Κυπριακή Δημοκρατία, το επίσημα αναγνωρισμένο κράτος και σεβόμαστε τις αρχές της ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειας για τη απαγόρευση της λειτουργίας στον Άγιο Μάμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απαγορεύσουμε και εμείς με τη σειρά μας σε ανθρώπους να απολαύσουν τα ανθρώπινά τους δικαιώματα".

Όσον αφορά τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις, τις αξιολογούμε καθημερινά, χωρίς δημόσιες δηλώσεις. Η αξιολόγηση και η παρακολούθηση αυτού του θέματος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και κινούμαστε ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Ένα μήνυμα που στέλλουμε στις τουρκοκυπριακές δυνάμεις που επιθυμούν την επανένωση της πατρίδας μας είναι ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουν σε όλες αυτές τις ενέργειες που γίνονται στις κατεχόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, κινήσεις που αποσκοπούν στο να απομακρύνουν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους».

Keywords
Τυχαία Θέματα