Iστορικό χαμηλό καταγράφουν τα επιτόκια των καταθέσεων στην Κύπρο

Ξεπερνούν τα €2,2 δισεκατομμύρια τα νέα καθαρά δάνεια, που έχουν διοχετεύσει οι τράπεζες του τόπου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η μερίδα του λέοντος ανήκει, φυσιολογικά, στα επιχειρηματικά δάνεια. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο, αισθητά αυξημένης υπεβάλλουσας ρευστότητας, που είναι διάχυτη στο τραπεζικό σύστημα.   Και βεβαίως και σ' ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα επιτόκια των καταθέσεων ως έχουν διαμορφωθεί

με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, που αφορούν στον περασμένο Αύγουστο.

Συγκεκριμένα:

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Νοικοκυριά: 0,17%

Εταιρείες: 0,22%

 Στα χαμηλά κινούνται και τα επιτόκια των δανείων αν και εδώ υπάρχουν και αυξήσεις τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ

Το επιτίκιο για καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε στο 3,06%, των στεγαστικών δανείων επίσης αυξήθηκε στο 2,13%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα επιτόκια των δανείων προς εταιρείες στο 3,30% και στο 3,06% αντίστοιχα.

Καθώς μιλάμε για επιτόκια, πραγματογνωμοσύνη του Πανεπιστημίου Αμβούργου δείχνει ότι η επιβολή αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες, που «παρκάρουν» κεφάλαια στην ΕΚΤ είναι παράνομη.

Πρόκειται για ένα μέτρο, που εφαρμόζει η Φρανκφούρτη για να σπρώξει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δημιουργώντας τους κόστος εάν δεν το πράττουν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα