IAEA :«Το Ιράν τηρεί τις πυρηνικές του δεσμεύσεις»

Το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τις πυρηνικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατ΄εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας, μία ημέρα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Το Ιράν τελεί υπό το αυστηρότερο καθεστώς πυρηνικής επαλήθευσης στον κόσμο κατ΄ εφαρμογήν της JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), το οποίο αποτελεί σημαντικό κεκτημένο», δηλώνει ο επικεφαλής της IAEA

Γιουκία Αμάνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα στην έδρα της Επιτροπής στη Βιέννη.

«Μέχρι σήμερα, η IAEA βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι σχετικές με τον πυρηνικό τομέα δεσμεύσεις εφαρμόζονται από το Ιράν», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η IAEA «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» που αφορούν τη συμφωνία.

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης, άρχισαν οι αντιδράσεις από τη Διεθνή Κοινότητα. Αρχικά, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία, ενώ η Τουρκία, διά στόματος Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν. Από την άλλη, "θαρραλέα" και "σωστή" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ την απόφαση. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η στάση του Τραμπ θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση». Με ανακοίνωση, επίσης, ο Γκουτέρες εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ.

Αντίδραση υπήρξε και από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την απόσυρση.

Εξάλλου, το Ιράν παραμένει στη συμφωνία για τα πυρηνικά. Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι «ο Τραμπ δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα».

Η Ρωσία, μέσω του Λαβρόφ, ανέφερε ότι η χώρα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αίσθηση προκαλούν οι λόγοι που οδήγησαν τον Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τις ΗΠΑ εκτός της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα