HΠΑ: Με κοινή εμφάνιση Ομπάμα & Χίλαρι κλείνει η προεκλογική

Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα θα κλείσουν την προεκλογική εκστρατεία αύριο βράδυ, με κοινή εμφάνισή τους στη Φιλαδέλφεια, μία πόλη με έντονο συμβολισμό λόγω της εκεί έγκρισης του συντάγματος των ΗΠΑ, αλλά και γιατί είναι η μεγαλύτερη πόλη μιας κρίσιμης, για το νικητή των εκλογών της Τρίτης, πολιτείας.

Η υψηλή δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της Χίλαρι και θα είναι κι ένα από τα αίτια, αν κερδίσει τις εκλογές.

Ένα

επεισόδιο στη Νεβάδα, από τα συνηθισμένα που λαμβάνουν χώρα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, το οποίο παρουσιάστηκε από το γιο του Ντόναλντ Τραμπ και τον υπεύθυνο της εκστρατείας του για τα κοινωνικά δίκτυα Νταν Σκαβίνο ως απόπειρα δολοφονίας κατά του ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ήταν το νέο θέμα της αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Ένα άτομο, που δήλωσε ρεπουμπλικανός αλλά είχε υποστήριζε Κλίντον, κρατούσε χαρτόνι με σύνθημα που δεν άρεσε στους οπαδούς του Τραμπ.

Κάποιος φώναξε πως κρατά πιστόλι και ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος απομακρύνθηκε άρον-΄άρον από τη σκηνή. Ωστόσο οι μυστικοί αστυνομικοί δεν βρήκαν πάνω στο άτομο τίποτε και το γεγονός ότι ο γιος του Τραμπ μίλησε για απόπειρα δολοφονίας, επικρίθηκε κι από τους δημοκρατικούς και πολιτικούς σχολιαστές, ως παράδειγμα του κλίματος που θέλει να δημιουργήσει τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας ο εκρηκτικός δισεκατομμυριούχος.

Η νευρικότητα του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές δεν είναι άσχετη από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο και δείχνουν τη Χίλαρι Κλίντον να διευρύνει εκ νέου το προβάδισμα, έπειτα από μία καθίζηση στο μέσο της εβδομάδας.

Με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες - σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal - προηγείται η Χίλαρι Κλίντον. Η Κλίντον συγκεντρώνει ποσοστό 44%, ο Τραμπ 40%, ο φιλελεύθερος Γκάρι Τζόνσον 6% και η οικολόγος Τζιλ Στάιν 2%.

Στις πέντε μονάδες ανεβάζει τη διαφορά η τελευταία δημοσκόπηση της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC με τηΧίλαρι Κλίντον να παίρνει 48% έναντι 43% του Ντόναλντ Τραμπ. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδια εταιρείας η διαφορά ήταν 4%.

Το πλεονέκτημα που έχει η Κλίντον στους ερωτηθέντες είναι η εμπειρία κι η αυτοσυγκράτηση.Ταυτόχρονα το 55% όσων την ψηφίζουν δηλώνει ότι την υποστηρίζει. Για τον Τραμπ μόνο το 43% λέει το ίδιο, με τους περισσότερους να τον ψηφίζουν επειδή κυρίως αντιτίθενται στην Κλίντον.

Από την άλλη ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αντιπροεδρία, Μάικ Πένς δεσμεύτηκε ότι η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ θα αποδεχτεί ένα "ξεκάθαρο αποτέλεσμα" στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, διευκρινίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε ένδικα μέσα αν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

Ούτε ο κ. Πενς ούτε η εκστρατεία του Τραμπ διευκρίνισαν τι σημαίνει "ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ενώ ο υποψήφιος αντιπρόεδρος υποστήριξε στη συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο FOX ότι "και τα δύο επιτελεία ήταν πολύ σαφή ότι στην περίπτωση αμφιλεγόμενου αποτελέσματος, επιφυλάσσονται να ασκήσουν κάθε δικαίωμα και ένδικο μέσο που διαθέτουν".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα