Επί όλων των ζητημάτων η διαπραγμάτευση στην Ελβετία

Επί όλων των ζητημάτων αναμένεται να είναι η διαπραγμάτευση στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, καθώς θα αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και εκείνες τις διαφορές που αφορούν στην ιθαγένεια και τη διαφωνία σχετικά με τους Τούρκους εργαζόμενους.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως η εκ περιτροπής Προεδρία, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων, τα συγκεκαλυμμένα βέτο και άλλα.

Όσον αφορά στο περιουσιακό, η συζήτηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την Τρίτη το απόγευμα, σε συνάρτηση με το εδαφικό, ενώ υπόψη έχουν ληφθεί οι διαφορετικές κατευθύνσεις στις οποίες κινούνται οι

δύο πλευρές, κυρίως σχετικά με το πότε θα κατατεθούν χάρτες και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Σαφές έχει καταστεί επίσης, πότε θα γίνει το λεγόμενο «brainstorming» για τα θέματα ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ ευρεία σύσκεψη του συνόλου της διαπραγματευτικής ομάδας και των συνεργατών του συγκάλεσε το βράδυ της Κυριακής ο ΠτΔ, κατά την οποία χαράχτηκαν και μπήκαν οι τελικές πινελιές εν όψει της κρίσιμης έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Το κλίμα της σύσκεψης, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με σχετικό tweet.

Συναντηση προετοιμασιας...στο #MontPelerin, #CyprusProblem pic.twitter.com/bhChIHFkyC

— NikosChristodoulides (@Christodulides) November 6, 2016

Προσφώνηση και εισαγωγή από Μπαν

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει αύριο, Δευτέρα, στις 10:40 πμ ώρα Κύπρο, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν όπου θα ληφθούν φωτογραφίες.

Στις 11:10, θα υπάρξει δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Τύπο, ενώ αμέσως μετά θα μεταδοθεί ζωντανά η έναρξη της συζήτησης. Συγκεκριμένα, αφού προβεί σε μια εισαγωγή ο Μπαν Κι-μουν και αντιφωνήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η παρουσία του ΓΓ εντός της αίθουσας της συζήτησης, θα διαρκέσει 45’ και αμέσως μετά θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Πώς θα γίνεται η διαπραγμάτευση

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα υπάρχει πρωινή και βραδινή συνάντηση των δύο ηγετών, οι οποίοι θα αποφασίζουν αν θα συζητούν μόνοι τους ή με τις διαπραγματευτικές ομάδες.

Πέρνα αυτών, θα υπάρχουν παράλληλες, τακτικές συναντήσεις, τόσο των διαπραγματευτών, όσο και ολόκληρων των ομάδων με στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να υπάρχει αποτύπωση του τι συζητείται.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μοντ Πελεράν βρίσκονται οι Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, καθώς και η Μεράλ Ακιντζί, οι οποίες ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο στο επικοινωνιακό σκέλος των συναντήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα