HB:Eπιμένει στην έναρξη συνομιλιών για μελλοντική σχέση ΕΕ

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, κάλεσε τις 27 υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «να αναγνωρίσουν την πρόοδο» που καταγράφηκε στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των όρων του διαζυγίου ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόοδο που ωστόσο δεν διαπίστωσε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο βρετανός διαπραγματευτής ζήτησε τη μετάβαση στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα διαμορφώσουν την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο

Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε προηγουμένως ότι η απουσία προόδου ως προς το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων του Λονδίνου κατά τον πέμπτο γύρο των διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκε σήμερα δεν του επιτρέπουν να προτείνει στους 27 αυτή τη μετάβαση στην επόμενη φάση.

«Σε αυτό το θέμα (του βρετανικού λογαριασμού) βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αδιέξοδο, τόσο για τους χιλιάδες φορείς προγραμμάτων στην Ευρώπη όσο και τους φορολογούμενους», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι, εάν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορούν να γίνουν αποφασιστικά βήματα τους προσεχείς δύο μήνες», είπε διευκρινίζοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σε θέση να προτείνει τη μετάβαση των διαπραγματεύσεων στην επόμενη φάση που θα καθορίσει τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

«Την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται προς την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί και θα κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός» , ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στος δύο πλευρές, επέμεινε ο Ντέβιντ Ντέιβις.

Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως όρο για την μετάβαση στην επόμενη φάση την διευθέτηση τριών σημαντικών θεμάτων του διαζυγίου: του λογαριασμού που θα πληρώσει το Λονδίνο για τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ, καθώς και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα