H Τουρκία δανείζει Τ/κ σε τουρκικές λίρες θέλει αποπληρωμή σε δολάρια

Η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα υποσχέθηκε πίστωση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τη σύμβαση πίστωσης που δημοσίευσε το Nordic Monitor, η Τουρκία πρόκειται να δανείσει χρήματα στο κατοχικό καθεστώς σε τουρκικές λίρες (TL), ενώ θα λάβει αποπληρωμή σε δολάρια, «μια δύσκολη προϋπόθεση για τους Τουρκοκύπριους λόγω της συνεχιζόμενης υποτίμησης της λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ» .

Σύμφωνα με τη συμφωνία που ενέκρινε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη  Τρίτη, το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών θα παράσχει στους

Τουρκοκύπριους πίστωση σε τουρκικές λίρες ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο λόγος για το όριο πίστωσης αναφέρεται ως η αναδιάρθρωση του δημόσιου και χρηματοπιστωτικού τομέα του ψευδοκράτος. Τα 500 εκατομμύρια δολάρια θα εκταμιευθούν σε δόσεις και οι αποπληρωμές, οι οποίες θα ξεκινήσουν 36 μήνες μετά την έγκριση του δανείου, θα γίνονται κάθε έξι μήνες σε 14 δόσεις, που λήγουν σε 114 μήνες. Το ποσό που θα αποπληρωθεί θα καθοριστεί μετατρέποντας την τουρκική λίρα που μεταφέρθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών στο ψευδοκράτος σε δολάρια με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας εκείνη την ημέρα. Το κατοχικό καθεστώς υποχρεούται να πραγματοποιεί πληρωμές τόκων σύμφωνα με το εξάμηνο LIBOR δολαρίου ΗΠΑ (Προσφερόμενη ισοτιμία του Λονδίνου) που δημοσιεύτηκε από το Reuters.

Αν και η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πίστωση θα διατεθεί για δαπάνες  υποδομών και υγείας, εκτιμάται ότι το ψευδοκράτος, του οποίου η οικονομία εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία, θα το δαπανήσει σε χρηματοοικονομικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών. Οι Τουρκοκύπριοι, των οποίων το σημαντικότερο εισόδημα προέρχεται από τον τουρισμό, μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ λίγους ξένους τουρίστες λόγω της διεθνούς απομόνωσης και των εμπάργκο που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974 ως αντίποινα για πραξικόπημα που έγινε από Έλληνες εθνικιστές.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα από τα υποσχόμενα όρια πίστωσης θα είναι σε θέση να επεκτείνει η Τουρκία. Η Τουρκία βιώνει δύσκολους οικονομικούς καιρούς και ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα λιτότητας αυτό το μήνα. Η Nordic Monitor ανέφερε στο παρελθόν ότι η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των δαπανών εκμετάλλευσης στο εξωτερικό.

Η  επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο του 2020 δίνει πληροφορίες για το πού θα μπορούσαν να δαπανηθούν τα χρήματα της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Ερντογάν συνέστησε να χτιστεί ένα προεδρικό παλάτι στην Κύπρο, όπου ζουν περίπου 330.000 Τούρκοι, λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει την κατασκευή ενός προεδρικού συγκροτήματος σε οικόπεδο 5.000 τετραγωνικών μέτρων.

«Τέτοια κτίρια, όπως γνωρίζετε, αλλάζουν τις αντιλήψεις άλλων χωρών», είπε ο Ερντογάν, υπονοώντας την επιθυμία του να αναγνωριστεί η ‘ΤΔΒΚ’ ως κυρίαρχο κράτος. Η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να πιέζει μια λύση δύο κρατών για τη διχοτομημένη Κύπρο ως μέρος αυτού που πιστεύουν οι παρατηρητές ότι είναι ένα χαρτί εναντίον ενός αντι-Τουρκικού συνασπισμού στην ανατολική Μεσόγειο και ένα προληπτικός ελιγμςό για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από πιθανές κυρώσεις από το μπλοκ .

Keywords
Τυχαία Θέματα