Έρευνα: Μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ δόσεων Pfizer για Covid αυξάνει αντισώματα

Ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δόσεων του εμβολίου Pfizer COVID-19 οδηγεί σε υψηλότερα συνολικά επίπεδα αντισωμάτων από ένα μικρότερο κενό, σύμφωνα με βρετανική μελέτη poy δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, αλλά υπάρχει απότομη πτώση των επιπέδων αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με το Reuters, η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση στρατηγικών εμβολιασμού κατά της παραλλαγής Δέλτα, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα μιας πρώτης δόσης εμβολίου

COVID-19, παρόλο που δύο δόσεις εξακολουθούν να είναι προστατευτικές.

«Για το μεγαλύτερο διάστημα δοσολογίας ... τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Δελτα προκλήθηκαν ελάχιστα μετά από μία μόνο δόση και δεν διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του διαστήματος πριν από τη δεύτερη δόση», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Οξφόρδη, είπε.

«Μετά από δύο δόσεις εμβολίου, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν διπλάσια από το μεγαλύτερο διάστημα δοσολογίας σε σύγκριση με το διάστημα δοσολογίας».

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσία έναντι του κορωνοϊού, αλλά όχι σε ολόκληρη την εικόνα, με τα Τ κύτταρα να παίζουν επίσης ρόλο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα συνολικά επίπεδα των Τ κυττάρων ήταν 1,6 φορές χαμηλότερα με ένα μακρύ διάκενο σε σύγκριση με το πρόγραμμα βραχείας δοσολογίας των 3-4 εβδομάδων, αλλά και ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ήταν "βοηθητικά" Τ κύτταρα με το μακρύ διάκενο, τα οποία υποστηρίζουν τη μακροχρόνια ανοσολογική μνήμη .

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι ακόμη και  το πρόγραμμα δοσολογίας παρήγαγε ισχυρό αντίσωμα και απόκριση Τ κυττάρων στη μελέτη 503 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Τα ευρήματα, που εκδόθηκαν ως προ-εκτύπωση, υποστηρίζουν την άποψη ότι ενώ απαιτείται μια δεύτερη δόση για πλήρη προστασία έναντι της Δέλτα, η καθυστέρηση αυτής της δόσης μπορεί να προσφέρει πιο ανθεκτική ανοσία, ακόμα κι αν αυτό είναι το κόστος προστασίας βραχυπρόθεσμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βρετανία επέκτεινε το διάστημα μεταξύ δόσεων εμβολίου σε 12 εβδομάδες, αν και η Pfizer προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την επιμήκυνση  από το κενό τριών εβδομάδων.

Η Βρετανία προτείνει τώρα ένα χάσμα 8 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων εμβολίου για να δοθεί σε περισσότερους ανθρώπους υψηλή προστασία έναντι της Δέλτα πιο γρήγορα, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιείται η ανοσοαπόκριση μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Στο 39% η αποτελεσματικότητα Pfizer την ώρα που εξαπλώνεται η Δέλτα

Keywords
Τυχαία Θέματα