«H Κύπρος να λάβει προληπτικά μέτρα κατά της κακομεταχείρισης μεταναστών»

To Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο κατά των Βασανιστηρίων προέτρεψε τις αρχές στην Κύπρο την Πέμπτη να ενεργήσουν προληπτικά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κακομεταχείριση παράτυπων μεταναστών κατά τις αποτυχημένες προσπάθειες επαναπατρισμού.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε σε έκθεσή της ότι η επιμονή των καταγγελιών για κακομεταχείριση όταν οι

προσπάθειες επαναπατρισμού στραβώνουν «θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο» για τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν «μια προορατική προσέγγιση για την κράτηση και την πρόληψη της κακοποίησης».

Η επιτροπή δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης τον Νοέμβριο του 2022, παρατήρησε όντως μετανάστες που επαναπατρίστηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίοι είχαν μεταχείριση με «αξιοπρέπεια και σεβασμό». Αλλά πρόσθεσε ότι είχε λάβει ισχυρισμούς για κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια αποτυχημένων επαναπατρισμών τους μήνες που προηγήθηκαν αυτής της επίσκεψης.

Η επιτροπή είπε ότι οι αρχές θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά αρχεία για οποιοδήποτε περιστατικό και ιατρικές αναφορές στα κέντρα κράτησης, καθώς και να διεξάγουν ενδελεχείς φυσικές εξετάσεις σε όλα τα άτομα που γίνονται δεκτά, πριν από την αναχώρησή τους.

Τέτοια αρχεία θα βοηθήσουν τις αρχές να διαπιστώσουν την αληθοφάνεια των καταγγελιών για κακομεταχείριση και θα τους επιτρέψουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τέτοια περιστατικά, ανέφερε η παρακολούθηση κατά των βασανιστηρίων.

Επιπλέον, κάλεσε τις κυπριακές αρχές να ενημερώσουν τους κρατούμενους μετανάστες που έχουν προγραμματιστεί για επαναπατρισμό για την ημερομηνία αναχώρησής τους τόσο προφορικά όσο και γραπτώς, ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις κατά τη διαδικασία.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κρατούμενοι μετανάστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν νομική συνδρομή εν μέσω ισχυρισμών ότι το σύστημα νομικής βοήθειας είναι «αμαυρωμένο με δυσκολίες».

Οι κυπριακές αρχές δήλωσαν ότι θα υπενθυμίσουν επίσημα στους υπαλλήλους των κέντρων κράτησης να διενεργούν ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις των κρατουμένων, να τηρούν λεπτομερείς ιατρικούς φακέλους και να διασφαλίζουν ότι οι μετανάστες που πρόκειται να επαναπατριστούν θα ενημερώνονται έγκαιρα για την αναχώρησή τους.

Η Κύπρος έχει προχωρήσει  σε επαναπατρισμό περίπου 5000 μεταναστών μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου. 2022. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, περίπου 2.714 μετανάστες επαναπατρίστηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα