H διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

Στη σκιά της κλιμακούμενης κρίσης στη Συρία θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Στη διάρκεια της Συνόδου θα γίνει αξιολόγηση της προόδου, που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Ειδικότερα, θα συζητηθούν θέματα, που αφορούν τη δημιουργία κομβικών σημείων, τα αποκαλούμενα hot spots, σε Ιταλία και Ελλάδα, η στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων, η ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην οδό των δυτικών Βαλκανίων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να απασχολήσουν και θέματα, που άπτονται των προτάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μεταρρύθμιση της ΕΕ, ενόψει και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας.

Η Άγκελα Μέρκελ, από το βήμα της Βουλής στο Βερολίνο, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες στην υιοθέτηση κοινής στάσης για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Βασικός άξονας, τόνισε, είναι η συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε και τη στάση της ομάδας Βίσεγκραντ περί φραχτών στα σύνορα, τονίζοντας ότι το να μη μας ενδιαφέρει ποιος είναι πίσω από το φράχτη, δεν μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα