H Άγκυρα απορρίπτει το βρετανικό σχέιδιο Τρας για υποδοχή αιτητών ασύλου

To δοκιμαστικό σχέδιο της Liz Truss για την αποστολή ανεπιθύμητων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία καταρρίφθηκε από την κυβέρνηση της Άγκυρας μέσα σε λίγες ώρες από την κατάθεσή του. 

Οι Times ανέφεραν το πρωί του Σαββάτου ότι η υπουργός Εξωτερικών - η οποία είναι υποψήφια για να γίνει η επόμενη  Συντηρητική πρωθυπουργός - θα ήθελε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αποστολή μεταναστών σε χώρες όπως η Τουρκία.

Αυτό θα ακολουθήσει τη συμφωνία που συνήφθη την άνοιξη με τη Ρουάντα , η οποία έχει πάρει περισσότερα από 100 εκατομμύρια

λίρες από τη βρετανική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για την υποδοχή των απελαθέντων προσφύγων που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.

Αλλά αργότερα το Σάββατο η Τουρκία απέρριψε την πρόταση, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν θα γίνει «στρατόπεδο προσφύγων ή συνοριοφύλακας» για κανένα άλλο κράτος. Η Τουρκία, ένα έθνος 85 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει ήδη τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 3,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία.

«Ελπίζουμε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί σχετικά με την κα Truss στον Τύπο είναι αβάσιμοι», δήλωσε ο Tanju Bilgiç, επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου, σε δήλωση το Σάββατο.

«Αποκλείεται το κράτος μας - η μεγαλύτερη χώρα υποδοχής προσφύγων στον κόσμο τα τελευταία οκτώ χρόνια - να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος κατόπιν αιτήματος τρίτης χώρας και, επιπλέον, να συμβάλει σε μια προσέγγιση που είναι ασύμβατη με τη διεθνή κανόνες για το δικαίωμα στο άσυλο».

«Η Τουρκία δεν θα γίνει καταυλισμός προσφύγων ή συνοριοφύλακας για καμία άλλη χώρα, ούτε θα αναλάβει με οποιονδήποτε τρόπο τις διεθνείς υποχρεώσεις τρίτης χώρας», πρόσθεσε. 

Η ομάδα εκστρατείας της Trussυποβάθμισε την ιδέα ότι είχε καταρτίσει ένα επίσημο σχέδιο για τη μεταφορά προσφύγων σε χώρες όπως η Τουρκία. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι είχε εγείρει την ιδέα με τον Christopher Chope, έναν backbencher των Tory.

«Η Liz υποστηρίζει την πολιτική της Ρουάντα και υποστηρίζει την επέκτασή της σε άλλες χώρες», είπε ο εκπρόσωπός της.

Περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη φέτος, εντείνοντας την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Παρά τη συμφωνία με την κυβέρνηση του Κιγκάλι, κανένας πρόσφυγας δεν έχει σταλεί στη Ρουάντα, εν μέρει λόγω επιτυχών νομικών προκλήσεων.

Όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία των Συντηρητικών έχουν υποσχεθεί να διατηρήσουν την αμφιλεγόμενη πολιτική της Ρουάντα, η οποία έχει επικριθεί ευρέως από φιλανθρωπικές οργανώσεις, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισκόπους.

Ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει μια πρόκληση για επανεκλογή σε μια αναμέτρηση που πρέπει να διεξαχθεί πριν από τον Ιούνιο του 2023, δέχεται πιέσεις να μιμηθεί τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας, δεσμευόμενος να στείλει πρόσφυγες πίσω στη Συρία.

H Truss, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε την Άγκυρα για συναντήσεις με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, χρησιμοποίησε το ταξίδι για να περιγράψει την Τουρκία ως «σημαντικό εταίρο για το ΗΒ», αναφέροντας την ενέργεια, την άμυνα και την ασφάλεια ως σημαντικούς τομείς συνεργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα