H PwC Κύπρου αναλύει τις εξελίξεις τομέα ανάπτυξης γης

H PwC Κύπρου αναλύει τις εξελίξεις και τις προοπτικές στον τομέα ανάπτυξης γης κατά το 2017

Παρουσίαση της έκδοσης της PwC Κύπρου στη Λευκωσία «Cyprus Real Estate Market – Year in Review 2017»

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου στη Λευκωσία, παρουσιάστηκε η έκδοση της PwC Κύπρου για την κυπριακή αγορά ανάπτυξης γης, με τίτλο «Cyprus Real Estate

Market – Year in Review 2017».

Στην έκδοση παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο ακινήτων και ανάπτυξης γης κατά το 2017. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επαγγελματίες του κλάδου και άλλοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για την υφιστάμενη εικόνα του τομέα, τις νέες νομοθετικές και φορολογικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη της γης καθώς και για τις τελευταίες τάσεις στην αγορά ακινήτων.

Στις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε εκτενής ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν αγοραπωλησίες, πολεοδομικές άδειες και επίπεδα τιμών. Σύμφωνα με την έκδοση, το 2017 οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση 24% σε σχέση με το 2016, εκ των οποίων η πλειοψηφία καταγράφηκε στη Λεμεσό (36% των συνολικών πωλήσεων). Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση το 2017 έχει καταγραφεί στην επαρχία Αμμοχώστου (44% αύξηση) και την ακολουθεί η Λευκωσία με 42% αύξηση.

Επιπρόσθετα, το 2017 υπήρξε αύξηση της τάξης του 33% σε πωλήσεις προς αλλοδαπούς αγοραστές, με τη Πάφο και Λεμεσό να αναδεικνύονται ως οι κύριες πόλεις προτίμησής τους (αντιπροσωπεύοντας μαζί το 70% των συνολικών πωλήσεων σε αλλοδαπούς).

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπήρξε σημαντική αύξηση (ύψους 45%) στις αγορές ακινήτων πολυτελείας (≥ €1,5εκ), με την επαρχία Λεμεσού να αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία τέτοιων συναλλαγών.

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, το 2017 όλοι οι δείκτες υποστηρίζουν ότι οι τιμές βρίσκονται σε τροχαία ανάκαμψη, αντικατοπτρίζοντας τα αυξημένα επίπεδα ζήτησης και προσφοράς στην αγορά ακινήτων. Ενδεικτική της αναπτυξιακής πορείας του κλάδου είναι και η αύξηση στον όγκο αδειών για νέες κατασκευές.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος, Υπεύθυνος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου, ανέφερε ότι «Ο τομέας ανάπτυξης γης εμπίπτει στους τομείς ειδίκευσης της PwC Κύπρου. Μέσα από την αξιοποίηση της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του οργανισμού, βρισκόμαστε δίπλα στις εταιρίες του κλάδου παρέχοντάς τους τις λύσεις που αναζητούν ώστε να ανταποκριθούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο τομέας ανάπτυξης γης καταγράφει ισχυρά στοιχεία σταθερότητας και ανάπτυξης. Επομένως, η στήριξη του τομέα τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα όλων μας».

Η έκθεση Cyprus Real Estate Market – Year In Review 2017» απευθύνεται σε άτομα και εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν, να επενδύσουν, να αγοράσουν ή και να διαθέσουν για ενοίκιο ή αγορά ακίνητη περιουσία. Aποτελεί πλούσια πηγή για την καλύτερη κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης του κλάδου, αφού σε αυτή γίνεται ανάλυση όλων των παραμέτρων που αφορούν ένα ακίνητο με γεωγραφικά και χρονικά κριτήρια, καθώς επίσης και ανά είδος ακινήτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα