Guardian: Έκκληση για άρση συνοριακών ελέγχων εντός ΕΕ

Αίρονται οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της ΕΕ σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Guardian. Η πρόταση σύμφωνα με το δημοσίευμα θα κατατεθεί, πριν από το τέλος του έτους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται σχέδιο έκθεσης της Κομισιόν, η οποία θα δημοσιοποιηθεί μεθαύριο, που καλεί στην άρση των ελέγχων ώστε να προληφθεί η πλήρης κατάρρευση του «επιστεγάσματος» της επιτυχίας της ΕΕ που συνιστά η ζώνη του Σένγκεν.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι έλεγχοι «θέτουν υπό αμφισβήτηση την κανονική

λειτουργία του χώρου ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν». Προστίθεται ότι «είναι τώρα ώρα τα κράτη-μέλη να ενωθούν πίσω από το κοινό συμφέρον της διαφύλαξης ενός εκ των κορυφαίων επιτευγμάτων της Ένωσης».

Ημερομηνία σταθμός για την εν λόγω απόφαση, είναι όπως προκύπτει ο Νοέμβριος του 2016, όπου καλούνται όλες οι κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς τους οποίους έχουν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι αρχές της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν επιθεώρηση στα σύνορα της Ελλάδας στα μέσα Απριλίου για να αποφασίσουν κατά πόσο οι έλεγχοι είναι επαρκείς.

Καμπανάκι για την Ελλάδα

Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι Βρυξέλλες θέλουν ταυτόχρονα καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και επομένως θα επαναλάβουν τις προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκλειστεί από τη ζώνη Σένγκεν αν δεν επιτύχει καλύτερη διαχείριση των συνόρων της έως το Μάιο.

Μεταρρυθμίσεις ενόψει – Από τον ερχόμενο Μάρτιο οι αλλαγές

Παράλληλα, αναφέρεται ότι στα μέσα Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι επιλογές για τη μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης ασύλου στην ΕΕ μετά την ουσιαστική κατάρρευση του συστήματος του κανονισμού του Δουβλίνου. Η ιδέα που φέρεται να προκρίνεται είναι ένα μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων με ποσοστώσεις ανά χώρα.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν, η έκθεση διατυπώνει και την προειδοποίηση ότι η διατήρησή τους θα έχει αντίκτυπο μεταξύ άλλων και στον τουρισμό, αποτρέποντας ιδίως πλούσιους Ασιάτες τουρίστες από το να επισκέπτονται πολλές χώρες-μέλη. Μόνο το άμεσο κόστος των ελέγχων θα ανερχόταν σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο ή 0,13% του συνολικού ΑΕΠ της ζώνης Σένγκεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα