GRECO: Μη ικανοποιητική η συμμόρφωση της Τουρκίας

Ανησυχία για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία, αλλά και για θέματα διαφάνειας σχετικά με τη νομοθετική διαδικασία και την πολιτική χρηματοδότηση, εκφράζει η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως GRECO, κάνοντας λόγο για μη ικανοποιητική συμμόρφωση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η GRECO δημοσίευσε δύο εκθέσεις, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις επιδόσεις της Άγκυρας στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, οι εκθέσεις καταγράφουν μια «ανησυχητική έλλειψη προόδου»

σε πολλούς τομείς, αναφέρεται.

Στην πρώτη έκθεση, η GRECO εκφράζει την ανησυχία της για θεμελιώδεις διαρθρωτικές αλλαγές που επισυνέβησαν πρόσφατα στην Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το γεγονός πως το νεοσύστατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Κοινοβούλιο, χωρίς να εκλέγεται κάποιο από τα μέλη του από το ίδιο το δικαστικό σώμα, είναι κάτι που αντίκειται στη θεμελιώδη αρχή περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Επίσης, γίνεται αναφορά στη σημαντική επιρροή που διατηρεί η εκτελεστική εξουσία πάνω σε αριθμό θεμάτων που αφορούν τη δικαιοσύνη, όπως η διαδικασία επιλογής και στελέχωσης υποψηφίων δικαστών, οι μεταθέσεις δικαστικών υπαλλήλων παρά τη βούλησή τους και οι πειθαρχικές διαδικασίες. Όλα αυτά, προστίθεται, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των δικαστικών υπαλλήλων.

Μεγάλη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί ο βαθμός διαφάνειας των νομοθετικών διαδικασιών στο Κοινοβούλιο της χώρας, με την GRECO να επισημαίνει ότι χρειάζεται να υιοθετηθεί κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές. Προστίθεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, ενδεχομένως να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την κατάλληλη καθοδήγηση των βουλευτών σε θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, όπως τα δώρα, οι επαφές με τρίτα μέρη και οι ενέργειες για άσκηση πίεσης (lobbying).

Σύμφωνα με την GRECO, η Τουρκία έχει υλοποιήσει ικανοποιητικά μόλις 2 από τις 22 συστάσεις της στα θέματα αυτά, γεγονός που οδηγεί την ομάδα να περιγράψει την τρέχουσα κατάσταση συμμόρφωσης ως «γενικά μη ικανοποιητική».

Στη δεύτερη έκθεση εκφράζεται, εξάλλου, απογοήτευση για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από τα θέματα διαφάνειας για την πολιτική χρηματοδότηση στην Τουρκία. Αναφέρεται ως θετικό σημείο η υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για τον οικονομικό έλεγχο των πολιτικών κομμάτων, προστίθεται ωστόσο ότι απαιτείται σημαντική πρόοδος σε μεγάλο αριθμό συστάσεων της GRECO στον τομέα αυτό.

Η GRECO ζήτησε, τέλος, να ενημερωθεί από την Τουρκία για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση των συστάσεων που εκκρεμούν, κατά το δεύτερο μισό του 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα