GP: Σύνδεση Σιζόπουλου με «χρυσά διαβατήρια» και Ιρακινό επιχειρηματία

Το σουηδικό μέσο Göteborgs-Posten σε συνεργασία με το δημοσιογραφικό δίκτυο OCCRP σε δημοσίευμά του εμπλέκει τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, με τα χρυσά διαβατήρια, αναφέροντας συγκεκριμένα «ο Ιρακινός επιχειρηματίας Mohammed Sadeq Ibrahim πήγε στη Σουηδία αγοράζοντας υπηκοότητα της ΕΕ στην Κύπρο. Αυτό έγινε μέσω της εξαγοράς μιας εταιρείας που ήταν έτοιμη για πτώχευση

και κατείχε ακίνητη περιουσία».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Ιρακινός επιχειρηματίας, η σύζυγος και η κόρη του έλαβαν κυπριακά διαβατήρια μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. «Μέσω του προγράμματος, ο πολιτικός ξεφορτώθηκε ένα χρέος πολλών εκατομμυρίων για το οποίο ήταν προσωπικά υπεύθυνος». Υποστηρίζει, πάντως, ότι ο Σιζόπουλος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση, και περιορίστηκε να πει ότι «δεν είναι απαραίτητο να σας δώσω τίποτα».

Το Göteborgs-Posten αναφέρει ότι «η πώληση της εταιρείας Taxan Properties Developers Limited ολοκληρώθηκε το 2017 και ο επιχειρηματίας από το Ιράκ έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα το επόμενο έτος. Από το 2021, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου σουηδικής εταιρείας. Το ίδιο και οι δύο κόρες του, μία από τις οποίες έλαβε κυπριακό διαβατήριο.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για μια συμφωνία, για την οποία δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες. Εντούτοις, εξηγεί ότι δεν υπάρχουν έγγραφα, τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα έχουν μεταφερθεί ενώ διάφορα συμβόλαια δείχνουν διαφορετικά ποσά. Επίσης, δεν υπήρξε συνέχεια της επένδυσης και τα ακίνητα παρέμειναν αναξιοποίητα μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.

Μάλιστα, υπάρχει η αναφορά ότι «η Αστυνομία στην Κύπρο πραγματοποίησε έρευνα για υπόθεση υπεξαίρεσης και απάτης αλλά σταμάτησε λόγω της βουλευτικής ασυλίας του πολιτικού». Πάντως, από την πλευρά του ο Mohammed Sadeq Ibrahim υποστηρίζει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο, χωρίς να θέλει να σχολιάσει τίποτα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: 

Στοιχεία και ονόματα έδωσε ο ΠΔΣ στην Αστυνομία – Ελέγχονται 9 δικηγορικά

Η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις στα «Cyprus Confidential»

Keywords
Τυχαία Θέματα