Fitch για Ελλάδα: "Kίνδυνος" η παρατεταμένη διαπραγμάτευση

Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει την άποψη του οίκου Fitch Ratings ότι η χώρα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αλλά υπάρχει υψηλός κίνδυνος οι παρατεταμένες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει σε σημερινή έκθεσή του ότι διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Β με αρνητική προοπτική, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη

αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα είναι στις 15 Μαΐου. Προειδοποιεί ότι αν μέχρι τότε δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν είναι πιθανόν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.Όπως αναφέρεται, υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για μια διευθέτηση και στις δύο πλευρές. Μια συμφωνία θα ξεκλείδωνε 7,2 δισ, ευρώ για την Ελλάδα, μέσω της αναθεώρησης του προγράμματος της. Όπως αναφέρεται, η Τρόικα επιθυμεί να αποφύγει τη ζημιά στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο, ενώ οι ζημιές από την παρούσα έκθεση στην Ελλάδα θα αποτύχουν να καθησυχάσουν για την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ (κίνδυνος που ο Fitch πιστεύει ότι είναι μικρότερος σε σχέση με το 2012).Αναφέρει ωστόσο ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Προσθέτει ότι η Επιλογή των Ανεξάρηττων Ελλήνων από τον ΣΥΡΙΖΑ ως εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, σηματοδοτεί μια συγκρουσιακή προσέγγιση, λόγω των ισχυρών θέσεων και των δύο κομμάτων εναντίον της λιτότητας και υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους.Οι προτάσεις της νέας κυβέρνησης για την εν μέρει χαλάρωση ή καθυστέρηση στις ήδη συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, αν και έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, θα μπορούσαν να αποξενώσουν την Τρόικα. Και ενώ τα ανώτερα μέλη της κυβέρνησης έχουν κάνει διαλλακτικά σχόλια, πολιτικές τοποθετήσεις και στις δύο πλευρές αυξάνουν τον κίνδυνο για περαιτέρω ζημιά στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών.Αναφέρεται επίσης ότι οι εξαγορές ελληνικών ομολόγων αξίας πέραν των 6 δισ. Ευρώ που κατέχει το Ευρωσύστημα στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Αγορά Ομολόγων, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αποτελεί ένα σκληρό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας. Αναφέρεται επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν αρκετούς μήνες, όπως με προηγούμενες αξιολογήσεις και όσο περισσότερο διαρκούν τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση για την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, τη ρευστότητας των τραπεζών και της οικονομίας.Ο οίκος Fitch συζήτησε το θέμα της Ελλάδας σε τηλεδιάσκεψη στις 29 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα