Eβδομάδα εξελίξεων: Ανοίγει τα χαρτιά της για το Κυπριακό η Ολγκίν

Εβδομάδα αποκάλυψης της φόρμουλας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό η ερχόμενη, με την κάθοδο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο μεθαύριο Τρίτη, να καθορίζει τις επόμενες κινήσεις του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Ολγκίν θα κινηθεί σε δύο επίπεδα.   

Νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ακόμη και μονομερή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ως δέλεαρ για βελτίωση του κλίματος στο Κυπριακό και διατήρηση της αποστολής της, έστω και στον

«αναπνευστήρα».

«Κλείδωμα» τριμερούς συνάντησης Γκουτέρες - Χριστοδουλίδη – Τατάρ, με προοπτική για συνάντηση  5+1 με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπως στη Γενεύη το 2021.

Η «φόρμουλα Ολγκίν» δεν αποκλείεται να προνοεί κορύφωση προσπαθειών τον Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην παρουσία Γκουτέρες.   

Το πρόσφατο σαφάρι της κυρίας Ολγκίν σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, ακόμη και στη Ρωσία που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, φανερώνει τις προθέσεις και τον προσανατολισμό του ΟΗΕ.

Για να βγει το Κυπριακό από την κατάψυξη, πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» η Άγκυρα και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με σειρά δώρων και ανταλλαγμάτων τα οποία προτίθενται να προσφέρουν Βρυξέλλες και Λευκωσία στον Ερντογάν, ώστε να εγκαταλείψει τη θέση των δύο κρατών στην Κύπρο.

«Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις»

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, από το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, στη βάση του διαπραγματευτικού κεκτημένου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφετηρία της νέας προσπάθειας δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού. Δεν συζητούμε κυριαρχική ισότητα ούτε λύση δυο κρατών», αναφέρει η Λευκωσία   

Πάντως, καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στο Σίγμα ότι σημαντικός στόχος της κυρίας Ολγκίν την ερχόμενη βδομάδα, είναι να αποφευχθούν πάση θυσία δηλώσεις που να οδηγούν σε λογική επίρριψης ευθυνών της μιας πλευράς στην άλλη και σε πρόωρο ναυάγιο την όλη προσπάθεια της. 

Δείτε το ρεπορτάζ:

Διαβάστε επίσης: ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η «άλωση» του Ύψωνα από 100 νεαρούς το βράδυ του Μ. Σαββάτου

Keywords
Τυχαία Θέματα