Eurosuccess: Συμμετοχή στο ECOLIVE

Ο Συμβουλευτικός οργανισμός Eurosuccess Consulting, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο ECOLIVE - Training for the Production of Organic Olive Oil, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ (Δράση KA2) και έχει ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2015. Το ECOLIVE είναι αποτέλεσμα μιας νεοσύστατης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ έξι εταίρων οργανισμών από τέσσερις χώρες της Μεσογείου, με απώτερο στόχο να υποστηρίξουν άτομα και οργανισμούς οι οποίοι εξειδικεύονται

στην παραγωγή ελαιολάδου, σχετικά με τις διαδικασίες πιστοποίησης και προώθησης του οργανικού ελαιολάδου.

Τι είναι το έργο ECOLIVE;

Το ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο. Το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της εξαγωγικής δραστηριότητας των εν λόγω χωρών στο γεωργικό τομέα. Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση στη διεθνή αγορά προς τα οργανικά προϊόντα και υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη η παραγωγή από την πλευρά των μεσογειακών παραγωγών να είναι σε θέση να ταιριάζει με αυτή την ανάγκη.

Το οργανικό ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, με υψηλή αξία σε σύγκριση με άλλους τύπους ελαιολάδου και είναι πιστοποιημένο από τους αρμόδιους φορείς ποιότητας σε κάθε κράτος μέλος. Για να είναι σε θέση να παράγουν και να πωλούν με επιτυχία οργανικό ελαιόλαδο, υπάρχει ανάγκη για την υποστήριξη της κατάρτισης των φορέων παραγωγής οργανικού ελαιολάδου, τα μέλη των γεωργικών συνεταιρισμών και των διαχειριστών των εταιρειών που εργάζονται για τη μετατροπή των συμβατικών μορφών παραγωγής πετρελαίου στην παραγωγή του ελαιόλαδου μέσω της βιολογικής γεωργίας. Η ανάπτυξη της ικανότητας των οργανισμών αυτών στην παραγωγή, πιστοποίηση και εμπορία οργανικού ελαιολάδου είναι ο κύριος στόχος του έργου ECOLIVE.
Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι και αποτελέσματα του έργου;

Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι η εκπαίδευση των οργανισμών που ασχολούνται με την παραγωγή ελαιολάδου στην πιστοποίηση και εμπορία οργανικού ελαιολάδου, μέσω ψηφιακών σύγχρονων μεθόδων. Η επίτευξη των στόχων του έργου θα συμβάλουν στη βελτίωση της παραγωγής ελαιολάδου στις συμμετέχουσες χώρες και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, αφού η τιμή πώλησης του οργανικού ελαιολάδου είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή των συμβατικών ελαιόλαδων. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη των περιοχών παραγωγής ελαιολάδου.

Η κοινοπραξία του έργου

Το έργο φέρνει κοντά συνολικά έξι εταίρους οργανισμούς από τέσσερις διαφορετικές χώρες: Eurosuccess Consulting (Κύπρος), , Action Synergy SA και Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας και Ιθάκης (Ελλάδα), SVI.MED Centro Euromediterraneo Perlo Sviluppo Sostenibile Onlus Associazione (Ιταλία) IZMIR ABIGEM DANISMANLIK ve OZEL EGITIM A.S. και MAKRO Yonetim Gelistirme Danismanlik Ltd. Sti. (Τουρκία). Η κοινοπραξία αποτελεί ένα ενδιαφέρον συνδυασμό από Μεσογειακές χώρες στις οποίες η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της γεωργίας.

2η συνάντηση εταίρων στην Αθήνα, Ελλάδα

Στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των εταίρων του έργου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εταίροι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης αναγκών εκπαίδευσης όσο αφορά την συγκομιδή/διαχείριση της ελιάς καθώς και τις διαδικασίες παραγωγής οργανικού ελαιόλαδου , για την κάθε χώρα ξεχωριστά. Στη συνέχεια, ο κάθε εταίρος ανέλαβε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές ενότητες για ανάπτυξη. Τέλος, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν οι επόμενες ενέργειες και δραστηριότητες του έργου, καθώς και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, μέχρι την επόμενη (3η) συνάντηση συνάντησή της κοινοπραξίας η οποία θα λάβει μέρος στην Άγκυρα (Τουρκία) στις 23 και 24 Μαρτίου 2017.
Φιλοδοξίες του έργου

Καθ’ όλη τη διάρκεια (01/09/2015 – 31/08/2018), καθώς επίσης και μετά το τέλος του, το έργο θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις προαναφερόμενες ομάδες-στόχους, σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέροντας το κατάλληλο υλικό και γνώση για την ανάπτυξη των οργανισμών και επιχειρήσεων σχετικά με την παραγωγή οργανικού ελαιολάδου.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ECOLIVE, παρακαλείστε όπως επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου www.organicolive.eu ή όπως επικοινωνήσετε με την Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22 420 110 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.eurosc.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα