ΔΗΣΥ: Πρώτα μεταρρύθμιση και μετά εκλογές

Θετικά θα εξετάσει ο ΔΗΣΥ την πρόταση της κυβέρνησης για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών. Σε σχετική γραπτή ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ αναπτύσσει 4 σημεία με τα οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για μια "λογική και ορθολογιστική πρόταση".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Σχετικά με την πρόταση της Κυβέρνησης για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών και παράταση της θητείας των υφιστάμενων Τοπικών Αρχόντων εξαιτίας της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ΔΗΣΥ θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

1/ Ο ΔΗΣΥ θα εξετάσει με θετική προσέγγιση

την πρόταση της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια λογική και ορθολογιστική θέση, μιας και όταν μιλάμε για Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμείς ως ΔΗΣΥ, εννοούμε και την μείωση του αριθμού των Δήμων, σε πρώτη φάση από 30 σε 22.

Συνεπώς, είναι πιο λογικό να γίνει πρώτα η Μεταρρύθμιση, να συμβληθούν εκείνοι οι Δήμοι που θα πρέπει να συγχωνευθούν, ώστε οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνουν μέσα στο νέο περιβάλλον και οι Δήμαρχοι και οι Σύμβουλοι που θα εκλεγούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα ενώπιον τους με τις νέες συνθήκες και δεδομένα. Σε αντίθεση με τώρα όπου κάποιοι θα εκλεγούν και την επομένη θα κληθούν να εφαρμόσουν την συγχώνευση του Δήμου τους με άλλο Δήμο.

2/ Πάγια θέση του ΔΗΣΥ είναι πως οι τέσσερεις εκλογικές διαδικασίες (Ευρωεκλογές, Βουλευτικές, Δημοτικές και Προεδρικές) που λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα διάστημα μόλις πέντε ετών, είναι μια αντιπαραγωγική πρακτική και διαδικασία τόσο για την Πολιτεία όσο και για τους ίδιους τους πολίτες, και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για να συμπίπτουν χρονικά τουλάχιστον δυο εκ των τεσσάρων διαδικασιών.

Στην περίπτωση που η πρόταση της Κυβέρνησης υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως ο χρόνος αναβολής των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να συμπίπτει με τις επόμενες Ευρωεκλογές. Και αυτό διότι και στις δυο εκλογικές διαδικασίες (Ευρωεκλογές και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) χρησιμοποιείται ο ίδιος Εκλογικός Κατάλογος, στον οποίο περιλαμβάνονται και ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν στην Κύπρο.

3/ Ως ΔΗΣΥ θεωρούμε ότι από την στιγμή που η Κυβέρνηση προτείνει με σχετικό Νομοσχέδιο την αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, ως Κοινοβουλευτικά Κόμματα οφείλουμε να ενεργήσουμε τάχιστα και εντός των επόμενων ημερών να αποφασιστεί από την Ολομέλεια κατά πόσο θα υιοθετήσει ή θα απορρίψει την πρόταση της Κυβέρνησης.

Αυτό είναι και το δικαιότερο αλλά και το ελάχιστο που οφείλουμε, κατά την άποψή μας, να κάνουμε έναντι όλων των υποψηφίων που εξήγγειλαν και προετοιμάζονται για τις Δημοτικές Εκλογές.

4/ Στην περίπτωση δε, που η πλειοψηφία της Βουλής δεν εγκρίνει την πρόταση της Κυβέρνησης, ο ΔΗΣΥ δηλώνει έτοιμος για τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα