Eurostat:Η Ελλάδα ο κύριος εξαγωγικός εταίρος της Κύπρου

Η Ελλάδα αποτελεί τον κύριο εμπορικό εξαγωγικό εταίρο της Κύπρου ( 11 % του όγκου συναλλαγών ), ακολουθούμενη από την Ιρλανδία ( 10 % ) και το Ηνωμένο Βασίλειο ( 7 % ), σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σε γενικές γραμμές για το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες ( € 619 δις ,

ή 18 % του συνολικού εμπορίου της ΕΕ σε αγαθά ) και η Κίνα ( € 521 δις , ή 15 % ) συνέχισαν να είναι οι δύο κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΕ ), πολύ μπροστά από την Ελβετία ( € 253 δις , ή 7 % ) και τη Ρωσία ( € 210 δις , ή 6 % ) .

Μετά από χρόνια σημαντικής και σχεδόν συνεχούς πτώση μέχρι το 2011, το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στο συνολικό εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι, για να φθάσει το 18 % το 2015.

Το μερίδιο της Κίνας έχει διπλασιαστεί από το 2002 , σημειώνοντας αύξηση από 7% σε 15 % το 2015. Από το 2013, το μερίδιο της Ρωσίας μειώθηκε απότομα σε 6 % το 2015 . Το δε μερίδιο της Ελβετίας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 7 % για όλη την εξεταζόμενη περίοδο.

Το 2015, τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός μεταφορών, άλλα προϊόντα μεταποίησης και χημικά αντιπροσώπευαν τις κύριες κατηγορίες προϊόντων στο διεθνές εμπόριο της ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Γερμανία αποτελεί τον κύριο προορισμό των εξαγωγών για την πλειοψηφία των κρατών μελών.

Η Eurostat επίσης καταγράφει ότι, για όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ, ο κύριος εταίρος για τις εξαγωγές αγαθών το 2015 ήταν ένα άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (για αυτούς τους τρεις οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος προορισμός των εξαγωγών), τη Λιθουανία ( με προορισμό Ρωσία) και τη Σουηδία (με προορισμό Νορβηγία).

Σε ορισμένα κράτη μέλη, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εξαγωγών πήγε σε ένα και μόνο εταίρο. Αυτό εταίρος ήταν η Γερμανία για την Τσεχική Δημοκρατία ( 32 % των εξαγωγών αγαθών ) , για την Αυστρία ( 29 % ) , για την Ουγγαρία ( 28 % ) και για την Πολωνία ( 27 % ) , ενώ για την Πορτογαλία το 25 % των εξαγωγών αγαθών πήγε στην Ισπανία.

Συνολικά, η Γερμανία ήταν ο κύριος προορισμός των εξαγωγών αγαθών για 16 κράτη μέλη και μεταξύ των τριών κορυφαίων σε 22 κράτη μέλη. Για επιπλέον εμπόριο της ΕΕ, δηλαδή το εμπόριο με χώρες μη μέλη της ΕΕ , οι 3 βασικοί προορισμοί των εξαγωγών της ΕΕ το 2015 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ( 21 % του συνόλου των εξαγωγών εκτός ΕΕ ) , η Κίνα ( 10 % ) και η Ελβετία ( 8 % ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα