Ασφαλείς οι δρόμοι της ΕΕ για τους πρόσφυγες λέει η Κομισιόν

Οι δρόμοι της ΕΕ παραμένουν οι ασφαλέστεροι στον κόσμο παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, χωρίς να έχει όμως παρουσιαστεί βελτίωση από το 2014 και με ένα κόστος για την κοινωνία πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Ειδικά για την Κύπρο, τα στοιχεία της Κομισιόν κάνουν λόγο για 45 νεκρούς το 2014, έναντι 44 το 2014, παρουσιάζοντας όμως σημαντική μείωση από τους σταθερά πάνω από 100 πριν από μια

δεκαετία.

Ο αριθμός των ατυχημάτων στην Κύπρο ήταν 758 το 2014 και 774 το 2013, επίσης σημαντικά μειωμένοι αριθμοί από σταθερά πάνω από 1000 ατυχήματα πριν από το 2011 και τα σχεδόν 2000 του 2001.

Σε αυτά τα ατυχήματα οι τραυματισμοί έφτασαν τους 1070 το 2014 και τους 1129 το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2015 έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ 26.000 άνθρωποι, δηλαδή 5.500 λιγότεροι από το 2010. Δεν σημειώθηκε ωστόσο καμιά βελτίωση σε επίπεδο ΕΕ σε σύγκριση με το 2014. Επιπλέον, η Επιτροπή εκτιμά ότι τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους της ΕΕ 135.000 άτομα. Το κοινωνικό κόστος (αποκατάσταση, υγειονομική περίθαλψη, υλικές ζημιές, κ.λπ.) των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα εκτιμάται σε τουλάχιστον 100 δισεκ. ευρώ.

Η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρουσίασε τα στοιχεία, πριν από την καθημερινή ενημέρωση των κοινοτικών συντακτών δήλωσε ότι "κάθε νέος θάνατος ή σοβαρός τραυματισμός συνιστά απαράδεκτη απώλεια. Έχουμε επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σχετικά με τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η τρέχουσα στασιμότητα είναι ανησυχητική. Εάν η Ευρώπη επιθυμεί να επιτύχει μέχρι το 2020 τον στόχο της για μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στο μισό, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά”.

Κάλεσε τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά την επιβολή της νομοθεσίας και την ενημέρωση των πολιτών. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να έχουν κόστος, αλλά το κόστος αυτό είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τα 100 δισεκατ. ευρώ στα οποία ανέρχεται το κοινωνικό κόστος των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, είπε.

Από την πλευρά της, συνέχισε, “η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται στους τομείς όπου η Ευρώπη μπορεί να αποφέρει σαφή προστιθέμενη αξία. Η τεχνολογία και η καινοτομία διαμορφώνουν ολοένα περισσότερο το μέλλον της οδικής ασφάλειας. Μεσοπρόθεσμα έως και μακροπρόθεσμα, η συνδεδεμένη και η αυτόματη οδήγηση, για παράδειγμα, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για την αποφυγή ατυχημάτων. Ως εκ τούτου καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο."

Στο λεπτομερές πακέτο που παρουσίασε η Επίτροπος Μπουλτς αναφέρεται ότι ο μέσος όρος των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ το 2015 ήταν 51,5 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους, αμετάβλητος από το 2014.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα στους 135.000 που τραυματίστηκαν, περιλαμβάνονται περισσότεροι πεζοί και ποδηλάτες.

Τα δεδομένα ανά χώρα δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα εξακολουθεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό "αν και οι διαφορές μειώνονται κάθε χρόνο".

Τέλος, για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020, η Κομισιόν ζητά από τα κράτη μέλη να λάβουν περισσότερα μέτρα σε καθημερινή βάση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπως επιβολή κανόνων οδικής κυκλοφορίας, ανάπτυξη και συντήρηση των υποδομών, αλλά και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η Κομισιόν κάνει ειδική μνεία στη διασύνδεση των οχημάτων με συστήματα επικοινωνίας στο μέλλον και τα αυτόνομα συστήματα οδήγησης, για τα οποία θα παρουσιάσει ειδικό νομοθετικό πακέτο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα