Eurogroup: Διεργασίες για τα επόμενα βήματα ελλ.προγράμματος

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης για την έξοδό της από το 3ο πρόγραμμα διάσωσης, διότι χτίζει "δημοσιονομικό μαξιλάρι" που υπερκαλύπτει την προληπτική γραμμή, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι οποίες επεξηγούν πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του αρμοδίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα Κράτη Μέλη τείνουν να συμφωνούν με την εκτίμηση της Κομισιόν όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και γιατί ο χρόνος λειτουργίας της προληπτικής γραμμής συμπίπτει με το διάστημα που καλύπτεται

από το δημοσιονομικό μαξιλάρι, που είναι από τη φύση του προληπτικό σύστημα για δύο έτη τουλάχιστον. Τα οφέλη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματά της, λένε οι ίδιες πηγές της Κομισιόν, εξηγώντας ότι και μόνο το ότι η γραμμή θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των Κρατών Μελών, θα δώσει τροφή στους απανταχού λαϊκιστές, στοιχείο εξαιρετικά αρνητικό εν όψει ευρωεκλογών.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, δύο ομάδες ανθρώπων δεν διέκοψαν την εργασία τους για το Πάσχα, εν όψει της καθοριστικής συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών στις 27 Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας. Οι δύο ομάδες αφενός προετοιμάζουν ένα σχέδιο απόφασης για την εκτέλεση της δεύτερης φάσης των μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και μια δεύτερη ομάδα συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την κατάρτιση του προγράμματος "ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής" που θέτει σε ισχύ μετά τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης για το χρέος που έχει δει το ΚΥΠΕ, προβλέπεται αναφορά στα εναπομείναντα αχρησιμοποίητα 27 δις ευρώ από το συνολικό πακέτο των 86 του 3ου ελληνικού προγράμματος και γίνεται λόγος για χρήση του ποσού για (1) αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, (2) αποπληρωμή τμημάτων των διμερών δανείων, (3) αναφέρεται σε πρόσθετο ποσό από ANFAS και SMPs, και εξετάζεται το πώς τα ελληνικά δάνεια θα επεκταθούν για να έχουν μέσο χρόνο ωρίμανσης τα 32,5 έτη (ξανά) το 2022. Επιπλέον, είναι σαφές ότι προτείνεται η τμηματική ενεργοποίηση των όποιων τεχνικών λύσεων σε δύο φάσεις - μια πριν τις 20 Αυγούστου και μια σε δόσεις μετά την 20η Αυγούστου και σε χρόνο παράλληλο με το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα (3 έτη, 2018, 2019 και 2020). Ο “γαλλικός μηχανισμός” προς το παρόν είναι μια επί μέρους λογιστική άσκηση στο όλο πλαίσιο και δεν αλλάζει την ουσία της όποιας ελάφρυνσης που θα φτάσει τις 20 με 30 μονάδες χρέους προς ΑΕΠ στη συνολική αξία του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο “ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής”, η προσέγγιση των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου δίνει έμφαση στις εξαγωγές και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να βρει, να συγκεντρώσει και να βελτιώσει όλες τις σημερινές νομικές πρόνοιες που καθυστερούν ή καθιστούν δύσκολες τις εξαγωγές και να τις αλλάξει στο πρώτο έτος της εξόδου. Επιπλέον, ζητούν την πάγια δέσμευση της μη αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων για τουλάχιστον 3 έτη και παρουσίαση οδικού χάρτη για την υλοποίηση (1) όσων μεταρρυθμίσεων έχουν νομοθετηθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί και (2) όσων μεταρρυθμίσεων έχουν ξεχαστεί από το 1ο, 2ο και 3ο πρόγραμμα. Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να είναι οργανωμένο σε τρίμηνα και να παράγει λίστες με ορόσημα, στη βάση των οποίων θα κριθεί.

Σε σχέση, τέλος, με την επιτήρηση μετά την 20η Αυγούστου, η Κομισιόν έχει κληθεί από το EWG να παρουσιάσει στο eurogroup έναν οδικό χάρτη για το σύστημα ενισχυμένης εποπτείας (enhanced surveillance) με δύο πυλώνες: (1) το στάνταρντ PPS (post program surveillance) και το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Το EWG θα ήθελε η χρονική αλληλουχία των ελέγχων να δημιουργεί 3 ή 4 αποστολές ελέγχου ανά έτος (όπως κανονικά θα ήταν και σήμερα), η Κομισιόν όμως αντιτείνει ότι αυτό δεν έγινε ούτε εντός του κανονικού προγράμματος και μεταφέρει στα Κράτη Μέλη ότι είναι πιο εύκολο να πάμε σε δύο ελέγχους με αποστολή στην Ελλάδα και έναν έλεγχο “με ανταλλαγή κειμένων από μακριά”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα