Το «φονικό» παυσίπονο οπιούχο – Η «νόμιμη ηρωίνη» στην Κύπρο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με τη χρήση του οπιούχου παυσίπονου, της οξυκωδόνης.

Η «νόμιμη ηρωίνη» είναι ένα οπιούχο το οποίο χορηγείται για μακροχρόνια ανακούφιση και ανήκει στην κατηγορία των ελεγχόμενων φαρμάκων.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν τουλάχιστον 11 θάνατοι από τη χρήση του φαρμάκου αυτού, το οποίο είναι στην ουσία υποκατάστατο της ηρωίνης.

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Διοικητής της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης ανέφερε

αρχικά ότι μπορεί να γίνει εκτροπή στη μαύρη αγορά. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν, σημείωσε, οφείλονταν είτε στην ουσία μόνο είτε σε συνδυασμό της ουσίας αυτής με άλλες ουσίες.

Το θέμα απασχόλησε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σημείωσε, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε τον περασμένο Ιούλιο. Στην σύσκεψη αυτή εκφράστηκαν προβληματισμοί όλων των υπηρεσιών, ενώ επεσήμανε ότι τον Ιούλιο του 2017 άρχισαν εντατικότεροι έλεγχοι από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

Στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως επιδημία η χρήση της οξυκωδόνης, σημείωσε ο κ.Σεργίδης. Πρόσθεσε ότι πλέον δεν δίδεται ως υποκατάστατο της ηρωίνης. Ως υποκατάστατο δίδονται άλλες ουσίες που συμβαδίζουν με ευρωπαϊκή πρακτική.

Τι είναι η οξυκωδόνη

Σύμφωνα με άρθρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων τους, αλλά ότι οι υπάρχουσες προειδοποιήσεις σχετικά με την αλληλεπίδραση αυτών των φαρμάκων με το αλκοόλ πρέπει να είναι σύμφωνες σε όλη την κατηγορία.

Ωστόσο, για τα από του στόματος χορηγούμενα ελεγχόμενης αποδέσμευσης οπιοειδή με συστήματα ελεγχόμενης αποδέσμευσης από polymethacrylate-triethylcitrate, η CHMP συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας, έως ότου οι κατασκευαστές τους τα μορφοποιήσουν, έτσι ώστε να είναι πιο σταθερά στην αλκοόλη.

Τα από του στόματος χορηγούμενα, ελεγχόμενης αποδέσμευσης, οπιοειδή του επιπέδου ΙΙΙ της κλίμακας του ΠΟΥ για τη διαχείριση του πόνου, είναι ισχυρά παυσίπονα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου που δεν ελέγχεται με άλλα φάρμακα. Απελευθερώνουν τη δραστική ουσία αργά, συνήθως κατά τη διάρκεια πολλών ωρών, έτσι ώστε να μειώνεται ο αριθμός των φορών που οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο κάθε ημέρα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η μορφίνη και τα συναφή φάρμακα οξυκωδόνη και υδρομορφόνη.

Τα φάρμακα αυτά επανεξετάστηκαν λόγω ανησυχιών ότι τα συστήματα ελεγχόμενης αποδέσμευσής τους μπορεί να είναι ασταθή στην αλκοόλη και ότι η δραστική ουσία μπορεί να απελευθερωθεί πολύ γρήγορα, όταν οι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά μαζί με αλκοόλ. Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους ασθενείς, λόγω της απότομης έκθεσής τους σε μεγάλες δόσεις του οπιοειδούς, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αναπνευστική καταστολή (παρεμπόδιση της αναπνοής).

Keywords
Τυχαία Θέματα