Eλλάδα: Eντατικές συνομιλίες χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών προώθησε με επιτυχία τη στρατηγική που χαράχτηκε από κοινού από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας την έναρξη των συνομιλιών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, συνομιλίες που η ελληνική πλευρά ζητούσε εδώ και καιρό, υπογράμμισε, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα, ο Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος,

κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για σχόλια ένθεν κακείθεν και δημοσιεύματα τα οποία «δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον παρά μόνο τους αρνητές της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού εντός και εκτός Ελλάδας». Τόνισε ότι ο Νίκος Κοτζιάς προώθησε με επιτυχία τη στρατηγική «που έχουμε χαράξει από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας την έναρξη των συνομιλιών που ζητούσαμε τόσο καιρό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».

Σημείωσε ότι οι συνομιλίες αυτές θα είναι εντατικές, αλλά χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και ότι η ελληνική κυβέρνηση, ενιαία και συμπαγής, συνεχίζει τη σκληρή δουλειά σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συντονισμό με τις κυπριακές Αρχές, καταθέτοντας προτάσεις, ώστε να εξευρεθεί κοινό έδαφος στο πλαίσιο των τεχνικών συνομιλιών που θα διεξαχθούν σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο μεταξύ 18 – 20 Ιανουαρίου στην Ελβετία, όπου η Αθήνα θα εκπροσωπηθεί από διαπραγματευτική ομάδα υπό τον γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η θέση της Αθήνας παραμένει σταθερή υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Χαρακτήρισε, δε, σημαντικά τα βήματα προόδου που έγιναν στη Γενεύη. Προσέθεσε ότι η απάντηση της Αθήνας, του Έλληνα Πρωθυπουργού, απέναντι στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς είναι και θα είναι ο διάλογος με απόλυτη προσήλωση στις αρχές μας. Η ελληνική κυβέρνηση, προσέθεσε, επιμένει ότι πυξίδα της δεν πρόκειται να γίνει ποτέ η φοβικότητα, η άρνηση και τα προσχήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κατά πόσο τέθηκε θέμα για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες, Δευτέρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ σε δηλώσεις του διέψευσε δημοσιεύματα ότι έχει υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Όπως είπε, στην επικοινωνία Γκουτέρες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το μόνο το οποίο συζητήθηκε ήταν οι όροι για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Τα δημοσιεύματα αυτά, τόνισε, είναι υποβολιμαία, το μόνο το οποίο σκοπεύουν είναι να δημιουργήσουν προσκόμματα στις έντιμες προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα σχολιάσει τις δικοινοτικές συνομιλίες, και ότι αυτές αφορούν τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, εμπλέκεται στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και για πρώτη φορά από το 1974 τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επισήμως. Συμπλήρωσε ότι αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη και ότι βεβαίως υπάρχουν ακόμη διαφωνίες, υπάρχουν δύσκολα και δυσεπίλυτα προβλήματα, όμως με προσήλωση και αποφασιστικότητα «έχουμε την ευκαιρία να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα