Μοντ Πελεράν: Η προσοχή σε προτάσεις Τουρκίας και Βρετανίας

Στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο Μοντ Πελεράν βρίσκεται ήδη η ε/κ αντιπροσωπεία, της οποίας επικεφαλής είναι ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο κ. Μαυρογιάννης εκπροσωπεί στη συνάντηση των ομάδων εργασίας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και την ε/κ πλευρά. Η ομάδα που τον πλαισιώνει αποτελείται από στρατιωτικούς, από έμπειρα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, από ακαδημαϊκούς και διπλωμάτες. Συγκεκριμένα, στην ομάδα συμπεριλήφθηκε: ο Τουμάζος Τσελεπής, ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης, ο οποίος υπηρετεί στις Βρυξέλλες,

ο πανεπιστημιακός Άρης Κωνσταντινίδης, ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης, που υπηρετεί στο Προεδρικό, και δύο διπλωμάτες, που στελεχώνουν το γραφείο του διαπραγματευτή.

Διαβάστε επίσης: ΚΕ: Ο τ/κ χάρτης δεν συμβαδίζει με τη δήλωση Ερντογάν

Στο Μοντ Πελεράν, θα αρχίσει από αύριο ένα τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων, μεταξύ των ομάδων εργασίας της ε/κ και τ/κ πλευράς, της Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, της ΕΕ και λειτουργούς του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές εντός διαπραγματευτικής διαδικασίας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις, τα ερωτήματα και τα ζητήματα, τα οποία θα τεθούν από πλευράς Βρετανίας και Τουρκίας, καθώς, όπως μας ανέφεραν, κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης, ήταν "περισσότερο από εμφανές ότι υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας, για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα και από την άποψη διαδικασίας, αλλά και από την άποψη περιεχομένου, χωρίς, ευτυχώς, να βρουν πρόσφορο έδαφος από τον Γ.Γ. ΟΗΕ και τα υπόλοιπα μέρη". Αυτό έχει κινητοποιήσει την ε/κ πλευρά, η οποία προσέρχεται προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο προκύψει κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής και είναι σε θέση να διαχειριστεί σε συντονισμό με την Ελλάδα, οτιδήποτε μπορεί να έχει ως στόχο να οδηγήσει σε δύσκολα μονοπάτια τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Δείτε την ελληνική αντιπροσωπεία στο Μοντ Πελεράν

Ο κ. Έιντε ήδη έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο εργασίας, βάσει του οποίου αναμένεται να συζητήσουν οι ομάδες εργασίες για να καταγραφούν οι απόψεις, οι αντιλήψεις και οι επιδιώξεις τους. Το έγγραφο Έιντε βασίζεται στη λογική των τεσσάρων επιπέδων, των οποίων άπτεται το ζήτημα της Ασφάλειας, όπως ο ίδιος ο κ. Έιντε το έχει αναλύσει στη Διάσκεψη Τύπου, μετά το τέλος της Διάσκεψης στη Γενεύη.

Στα τέσσερα αυτά επίπεδα, θα πρέπει να είναι σαφές ότι υπάρχουν πτυχές που αγγίζουν και τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, όπως οι δικαστικές εξουσίες και ο αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, η λειτουργικότητα του κράτους, η αστυνομία και το πώς θα προσεγγίζει ζητήματα δικοινοτικής υφής, η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα του Συντάγματος που θα υιοθετηθεί και όχι μόνο.

Ωστόσο, πηγές κοντά στη διαπραγματευτική διαδικασία, ξεκαθάρισαν στο Sigmalive, ότι δεν αναμένεται να μπουν σε βάθος σε ό,τι αφορά στα ζητήματα αυτά, καθώς οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχουν δικαίωμα συζήτησης τέτοιων πτυχών. Το μόνο που ενδεχομένως να γίνει, είναι να υπάρξει μια συζήτηση και μια γενική τοποθέτηση όσον αφορά γενικές αρχές των ζητημάτων αυτών, για παράδειγμα "η απόδοση δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, η αστυνόμευση να είναι αντικειμενική και να αποπνέει το αίσθημα της εμπιστοσύνης στους πολίτες κτλ".

Αυτή είναι η αντιπροσωπεία της τ/κ πλευράς στο Μοντ Πελεράν

Η ουσία της συνάντησης θα κινηθεί γύρω από το σύστημα ασφάλειας που θα πρέπει να υιοθετηθεί μετά τη λύση του Κυπριακού, στις εναλλακτικές προτάσεις σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να αντικατασταθούν Συνθήκη Εγγυήσεων και Συνθήκη Συμμαχίας, οι οποίες συνοδεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ως θεμελιώδη κομμάτια του Συντάγματος της χώρας.

Ως αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, θα πρέπει να αναμένουμε, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, την ετοιμασία ενός εγγράφου εργασίας, το οποίο θα εμπεριέχει όλες τις απαντήσεις της κάθε πλευράς, στα συγκεκριμένα ερωτήματα που ήδη έχουν ετοιμαστεί, όπως είπαμε. Μέσα από το έγγραφο αυτό, αναμένεται να διαφανεί πώς μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Υπάρχει η ευχέρεια κάθε πλευρά να προσθέσει τα δικά της ερωτήματα, τα οποία να θεωρεί ότι πρέπει να απαντηθούν. Σε αυτό το σημείο είναι που έγινε και μεγάλη προετοιμασία και συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση, μέσα από τις συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά και μέσα από συνεργασία των ομάδων εργασίας, Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλα τα στοιχεία, άλλωστε, συγκλίνουν στο ότι η βασική πρόταση στην οποία θα γίνει η συζήτηση για το θέμα Ασφάλειας θα είναι αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επίσης και το Σύμφωνο Φιλίας στο οποίο αναφέρθηκε με αναλυτικό τρόπο ο κ.Κοτζιάς στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα