EURACTIV: Ο διορισμός απεσταλμένου ΕΕ για Κυπριακό στην συνάντηση των ΥΠΕΞ

Η Λευκωσία ασκεί πιέσεις για να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για την Κύπρο με την ελπίδα να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με την Τουρκία και να προχωρήσουν προς μια διευθέτηση στο διαιρεμένο νησί, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ ως κίνητρο αναφέρει δημοσίευμα του EURACTIV.

«Ένα από τα προβλεπόμενα καθήκοντα [ενός νέου ειδικού απεσταλμένου] θα ήταν να συνομιλήσει με την Άγκυρα, με σκοπό να τονίσει όλα όσα η Τουρκία πρόκειται να κερδίσει από μια επανενωμένη Κύπρο», δήλωσε στην EURACTIV

Κύπριος αξιωματούχος.

«Η ΕΕ βρίσκεται σε μοναδική θέση να προσφέρει τέτοια κίνητρα στην Άγκυρα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί για διαφορετικούς λόγους», ανέφεραν.

Ο πιθανός διορισμός δεν έχει συζητηθεί ακόμη σε επίσημο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά είναι πιθανό να συζητηθεί κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ την Πέμπτη (20 Ιουλίου), ανέφεραν στο EURACTIV τέσσερα άτομα με γνώση του θέματος.

Σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να «αναθεωρήσουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ πριν από τη συνάντηση.

«Η νέα κυβέρνηση είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις της ΕΕ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους γείτονές μας και [μια υποψήφια ΕΕ]», ανέφεραν.

Πριν από τις συνομιλίες, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ (ΕΥΕΔ) συνέταξε ένα σύντομο σημείωμα, το οποίο είδε το EURACTIV , το οποίο – δίπλα στις πιθανότητες της Άγκυρας για την υποψηφιότητά της για ένταξη – συμβουλεύει τους υπουργούς Εξωτερικών να εξετάσουν πώς να «συμβάλουν ενεργά στην ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού ".

Η ιδέα δεν είναι επίσης καινούργια, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ το 2020 δήλωσαν έτοιμοι να «διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων», συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκπροσώπου στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ, μόλις ξαναρχίσει η διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συνέδεσαν τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Κυπριακό με το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στην προσπάθεια να αναζωογονηθεί η σχέση αξιοποιώντας τη μετεκλογική δυναμική», πρόσθεσε ο Κύπριος αξιωματούχος.

Ειδικός απεσταλμένος

Η Λευκωσία,  σημειώνει το δημοσίευμα, ελπίζει να διορίσει έναν ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για να ενθαρρύνει τις αρχές και των δύο πλευρών να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

«Εποικοδομητικά βήματα της Άγκυρας για το Κυπριακό θα μας επιτρέψουν να εξετάσουμε πολλά ανοίγματα προς την Τουρκία ως απάντηση, με τη μορφή ενός σταδιακού και αμοιβαία επωφελούς πακέτου, παράλληλα με την επανέναρξη και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, δημιουργώντας έτσι μια νίκη. Μια κατάσταση win-win», είπε ο Κύπριος αξιωματούχος.

«Η ΕΕ έχει τα εργαλεία και τα κίνητρα για να βοηθήσει να ξεφύγει το αδιέξοδο», είπε ο Κύπριος αξιωματούχος, αναφερόμενος σε μια βαθύτερη σχέση.

Ο απεσταλμένος θα αναφέρεται στους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα επικοινωνεί με τα Ηνωμένα Έθνη και τους εγγυητές της συμφωνίας, η οποία ηγείται της διαδικασίας διευθέτησης, σύμφωνα με τo EURACTIV.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι ρόλο θα διαδραμάτιζε η ΕΕ σε τέτοιες συνομιλίες διευθέτησης σε επίπεδο ΟΗΕ.

«Ο διορισμός μιας γνωστής και αξιοσέβαστης πολιτικής προσωπικότητας θα παρείχε τη δημιουργία της τόσο αναγκαίας δυναμικής στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», υποστήριξαν οι Κύπριοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα