Επιτρέπεται η είσοδος στο Ισραήλ Αμερικανών πολιτών παλαιστινιακής καταγωγής

Από σήμερα οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέπουν την είσοδο στο Ισραήλ σε Aμερικανούς υπηκόους που έχουν παλαιστινιακή καταγωγή ή είχαν την μόνιμη κατοικία τους στην Δυτική Όχθη ή στην Λωρίδα της Γάζας, κατ’ εφαρμογή μνημονίου αμοιβαιότητας, που υπέγραψαν χθες στην Ουάσιγκτον ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τόμας Νάιντς, και ο πρέσβης

του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Χέρτσογκ.

Η άρση του ισραηλινού μέτρου απαγόρευσης εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινοί πολίτες θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας προκειμένου να μπορούν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα της ισραηλινής πλευράς, το οποίο όμως αντιμετώπιζε τη σθεναρή αντίδραση των αμερικανικών αρχών εξ αιτίας των περιορισμών που έθετε το Ισραήλ στην είσοδο Αμερικανικών πολιτών παλαιστινιακής καταγωγής, που επιθυμούσαν να μεταβούν στην ισραηλινή επικράτεια και να επισκεφθούν συγγενείς τους στην Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Το Ισραήλ επικαλείτο λόγους εθνικής ασφαλείας.

Μετά την ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος για την άρση των ισραηλινών απαγορεύσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση να αίρεται στο εξής η υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους ισραηλινούς υπηκόους που θα θέλουν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσον αφορά την είσοδο Αμερικανών πολιτών παλαιστινιακής καταγωγής, ορίζεται ότι, εφόσον η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ («Σιαμπάκ») εκφράσει αιτιολογημένες αντιρρήσεις ως προς την είσοδο στην ισραηλινή επικράτεια συγκεκριμένου ατόμου, οι αντιρρήσεις αυτές θα γίνονται σεβαστές.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο σχετικό μνημόνιο, οι παλαιστινιακής καταγωγής αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται το Ισραήλ και να μεταβούν στην Δυτική Όχθη ή στη Λωρίδα της Γάζας εφόσον σκοπός του ταξιδιού τους είναι ο τουρισμός ή η επιχειρηματική δραστηριότητα με μέγιστο χρονικό όριο τις 90 ημέρες.

Από σήμερα θα λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα υποβολής σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης για όσους Αμερικανούς πολίτες παλαιστινιακής καταγωγής επιθυμούν να επισκεφθούν το Ισραήλ, σύμφωνα με την νέα εφαρμοστέα διαδικασία.

Ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι οι τοπικές αρχές ασφαλείας εκτιμούν ότι η νέα διαδικασία δεν εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, επειδή ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών με καταγωγή την Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε λίγες εκατοντάδες. Αντιθέτως, εκτιμώντας ως πολλαπλάσια τα οφέλη που θα έχουν οι Ισραηλινοί πολίτες μετά την άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για την μετάβασή τους στις ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κόεν, σχολιάζοντας την εξέλιξη δήλωσε στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση ότι «η υπογραφή του μνημονίου αμοιβαιότητας αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμμετοχή του Ισραήλ στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας για τις ΗΠΑ». «Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα