E.E κατά παραπληροφόρησης

Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και τα διδάγματα από τις Ευρωεκλογές απετέλεσαν αντικείμενο έρευνας από την απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ύπατη εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αντιπρόεδρος και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς Άντρους Άνσιπ, η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των φύλων Βιέρα Γιούροβα, ο επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας Τζούλιαν Κινγκ και η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ προέβησαν σε κοινή δήλωση στις 14 Ιουνίου:

Στην Έκθεση σημειώνεται πως «για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΕΕ έθεσε σε εφαρμογή ένα ισχυρό πλαίσιο συντονισμένης δράσης που σέβεται πλήρως τις ευρωπαϊκές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα». 

Οι δράσεις λειτούργησαν ως εξής: 

«Το πρωτοφανώς υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωεκλογές υπογράμμισε το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Οι ενέργειές μας, συνέβαλαν στην προστασία της δημοκρατίας μας από απόπειρες χειραγώγησης.

Οι κακόβουλοι παράγοντες αλλάζουν διαρκώς τις στρατηγικές τους. Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά τους. 

Πριν από τις εκλογές, είχαμε δείγματα συντονισμένων μη αυθεντικών συμπεριφορών, που αποσκοπούσαν στη διάδοση διχαστικού υλικού σε διαδικτυακές πλατφόρμες, μεταξύ άλλων με τη χρήση μποτ και ψεύτικων λογαριασμών. 

Με την ενεργό μας στήριξη, το Facebook, η Google και το Twitter σημείωσαν σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο του κώδικα

δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση.

Οι ενέργειες που ανέλαβε η ΕΕ —σε συνδυασμό με πολλούς δημοσιογράφους, ελεγκτές γεγονότων, πλατφόρμες, εθνικές αρχές, ερευνητές και την κοινωνία των πολιτών— συνέβαλαν στην αποτροπή επιθέσεων και στην αποκάλυψη προσπαθειών παρέμβασης στις δημοκρατικές διαδικασίες. 

Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού «δυσχέρανε τις προσπάθειες χειραγώγησης της δημόσιας συζήτησης από κακόβουλους παράγοντες».

Συνολικά η  ΕΕ ενίσχυσε τις ικανότητές της για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, μέσω των ειδικών ομάδων στρατηγικής επικοινωνίας και της Μονάδας Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. 

Για να επιτευχθεί αυτό, η  ΕΕ συνεργάστηκε με τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τον κλάδο του διαδικτύου «με την κατάρτιση εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση», και με τη «δημιουργία δικτύων για τις εκλογές σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, συνδεδεμένων με το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης». 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η μάχη δεν έχει κερδηθεί πλήρως, μένει να γίνουν και άλλες προσπάθειες ώστε ο μηχανισμός της ΕΕ να είναι πιο μπροστά από τους μηχανισμούς της παραπληροφόρησης. Η νέα Επιτροπή έχει την ευθύνη να κάνει περισσότερα για να προστατευσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις δημοκρατκές του διαδικασίες με αξιοποίηση κάθε σύγχρονου μέσου σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο. 

Keywords
Τυχαία Θέματα