ECDC: Στην πορτοκαλί ζώνη παραμένει η Κύπρος

Περισσότερες περιοχές στην Ισπανία και στην Γαλλία βρίσκονται πλέον στην «πράσινη», ή ασφαλή, ζώνη στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
 

Η Κύπρος παραμένει στην πορτοκαλί ζώνη όπου πέρασε την περασμένη εβδομάδα μετά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Η κατάσταση στην Ιταλία εμφανίζεται επίσης ελαφρώς βελτιωμένη

σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Περιοχές της Πολωνίας και της Τσεχίας επέστρεψαν από την πράσινη στην πορτοκαλί ζώνη, ενώ στη Φινλανδία και η βόρεια Νορβηγία η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς οι περιοχές αυτές πέρασαν στην κόκκινη ζώνη.

Στην κόκκινη ζώνη παραμένουν η κεντρική Ισπανία, η Ιρλανδία, σημαντικό μέρος της Ελλάδας (με εξαίρεση το Βόρειο Αιγαίο που παραμένει στην πράσινη ζώνη και τη δυτική Ελλάδα), η Βουλγαρία, η Κροατία, η Γερμανία, η Βαλλονία στο Βέλγιο και μεγάλο μέρος της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, αλλά και ορισμένες περιοχές στην ανατολική Πολωνία.

Στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο», δηλαδή την κατηγορία αυξημένου κινδύνου, παραμένουν για ακόμα μια εβδομάδα η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, καθώς και η Σλοβενία, ενώ στην κατηγορία αυτή βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Ρουμανία, η νότια και δυτική Βουλγαρία και η Θεσσαλία στην Ελλάδα.

Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1% ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%.

Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία).

Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. 

Διαβάστε επίσης: Ανακοινώθηκαν 153 νέα κρούσματα στην Κύπρο- Όλες οι πληροφορίες

Keywords
Τυχαία Θέματα