Covid19: Τι περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε άλλες χώρες

Η χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων επέφερε εκ νέου την επιβολή σκληρών απαγορεύσεων, με το 2021 να ξεκινά σε πολλές χώρες με σκληρό lockdown, απαγόρευση στην κυκλοφορία και με περιορισμό των συναθροίσεων στα άτομα. 

Η μοναδική ελπίδα που κυριαρχεί από τα τέλη του 2020 είναι το εμβόλιο, με πολλές κυβερνήσεις ήδη να έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, ούτως ώστε να καταφέρουν να «σώσουν» το 2021 από την πανδημία.

Ελλάδα

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown

επέστρεψε από την Κυριακή 3/1 η Ελλάδα, με τα ελάχιστα καταστήματα που είχαν ανοίξει πριν από τις γιορτές για click away να βάζουν και πάλι «λουκέτο» και υπηρεσίες όπως κομμωτήρια και ΚΤΕΟ να κλείνουν και πάλι για μια εβδομάδα.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι να μειωθεί το δυνατόν περισσότερο το ιικό φορτίο στη χώρα, ώστε να καταστεί δυνατό το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, εκτός από το κλείσιμο των καταστημάτων, επανήλθε η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00  μέχρι τις 5:00πμ.

Βρετανία

Σε νέο πανεθνικό αυστηρό lockdown, όπως εκείνο που επιβλήθηκε τον Μάρτιο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ξαναμπήκε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πολίτες καλούνται να μείνουν στο σπίτι, ενώ η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για περιορισμένους λόγους, όπως αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας όπου δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σωματική άσκηση, ιατρική φροντίδα ή για να ξεφύγουν τα θύματα από μια κατάσταση ενδοοικογενειακής βίας.

Τα δημοτικά σχολεία, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κολέγια σε όλη την Αγγλία θα αρχίσουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης, εκτός από τα παιδιά των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή και τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής καθώς και τα καταλύματα θα παραμείνουν κλειστά.

Εστιατόρια και άλλοι χώροι συνεχίζουν τα delivery ή τις μεθόδους click and take, αλλά το αλκοόλ δεν επιτρέπεται πλέον να πωλείται, εν μέσω ανησυχιών για άτομα που συγκεντρώνονται γύρω από παμπ και μπαρ με ποτά στο χέρι.

Οι χώροι λατρείας παραμείνουν ανοιχτοί, ακολουθώντας ωστόσο ορισμένα μέτρα όπως οι αποστάσεις, το ίδιο θα γίνει και με τις παιδικές χαρές.
Κλείνουν, ωστόσο, οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, γήπεδα τένις και γήπεδα γκολφ.

Τα υπαίθρια ομαδικά αθλήματα δεν επιτρέπονται, αλλά τα επαγγελματικά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της Πρέμιερ Λιγκ, ενδέχεται να συνεχιστούν.

Ιταλία

Οι Ιταλοί πέρασαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στα σπίτια τους, καθώς τους επιτρεπόταν να βγαίνουν μόνο για λόγους εργασίας, υγείας ή έκτακτες ανάγκες ή για σύντομες επισκέψεις σε περιορισμένο αριθμό φίλων και συγγενών.

Οι περιορισμοί αυτοί ήταν προγραμματισμένο να αρθούν σήμερα, όμως η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε στην επιστροφή στο σύστημα τριών βαθμίδων, το οποίο επιτρέπει την εφαρμογή διαφορετικών μέτρων ανά περιφέρεια.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη να περιορίζονται στο ελάχιστο.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 στην Ιταλία έχει μειωθεί από περίπου 40.000 στα μέσα Νοεμβρίου σε κάτω από 20.000, όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει ασταθής.

Γερμανία

Την παράταση του πανεθνικού lockdown μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και την εισαγωγή νέων, σκληρότερων μέτρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η πανδημία, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Τα περισσότερα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες ψυχαγωγίας, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Τα σχολεία θα μείνουν επίσης κλειστά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Στο εξής, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από περιοχές «υψηλού κινδύνου» θα υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 δύο φορές. Όλοι τους θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ακόμη και αν το πρώτο τεστ βγει αρνητικό και κατόπιν να κάνουν και το δεύτερο τεστ. Στις περιοχές με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων οι μετακινήσεις των πολιτών θα περιορίζονται σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

Η καγκελάριος προέτρεψε επίσης τις εταιρείες να συνεχίσουν την τηλεργασία.

Γαλλία

Στην ανατολική Γαλλία τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, έναντι 20:00 που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, εξαιτίας της ανησυχητικής ανόδου του αριθμού των κρουσμάτων της covid-19.

Το συγκεκριμένο μέτρο στην ανατολική Γαλλία αφορά έξι εκατομμύρια ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συμφώνησε να παρατείνει ως τις 15 Ιανουαρίου την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των 20 περιφερειών της χώρας, με τα ταξίδια να επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, εργασίας ή για έκτακτες ανάγκες.

Λίβανος

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση ενέκρινε την επανέναρξη της δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, για να τονώσει την οικονομία, προκαλώντας οργή στους ιατρικούς κύκλους, καθώς ήδη ο δείκτης πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρισκόταν σε κρίσιμο επίπεδο.

Η χώρα τέθηκε ξανά σε περιορισμό από σήμερα με ισχύ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου το πρωί.

Στο πλαίσιο των μέτρων, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 18:00 ως τις 05:00.

Διαβάστε επίσης: 

Μέρκελ: «Οι πιο δύσκολοι μήνες της πανδημίας είναι ακόμα μπροστά μας»Σε σημείο κορεσμού τα βρετανικά νοσοκομεία-Συνεχής η ροή κρουσμάτων
Keywords
Τυχαία Θέματα