Champions League: Οι αλγόριθμοι βγάζουν φαβορί!

Το Champions League επιστρέφει και οι ομάδες παίρνουν θέσεις «μάχης». Έπειτα από την καθιερωμένη τρίμηνη διακοπή, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ετοιμάζεται και πάλι για να προσφέρει γκολ, ανατροπές, συγκινήσεις και θέαμα που θα καταπλήξει, όλα με φόντο τον κόσμο των αστεριών. Την περσινή περίοδο ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης που κατάφερε να επιστρέψει το θρόνο της και να κατακτήσει τον θεσμό χάρη σε μια εντυπωσιακή πορεία στα νοκ-άουτ με προκρίσεις

απέναντι σε Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και νίκη στον μεγάλο τελικό απέναντι στη Λίβερπουλ.

Αυτή τη φορά ωστόσο τα φαβορί φαίνεται πως είναι διαφορετικά! Ο υπερυπολογιστής «538», που την περσινή περίοδο είχε προβλέψει με ακρίβεια τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα από τους ομίλους του Champions League ,ανακατεύει την τράπουλα και παρουσιάζει μια... ντουζίνα ομάδες και τις πιθανότητες που έχει η καθεμιά για να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης τον επόμενο Μάιο.

Και σύμφωνα με τους... αλγόριθμους, φαβορί για την κούπα είναι η Μπάγερν Μονάχου! Παρά την απώλεια του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, οι Βαυαροί ενισχύθηκαν με ποδοσφαιριστές μεγάλης ποιότητας όπως οι Μανέ, Ντε Λιχτ, Μαζράουϊ και Χράφενμπερχ, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σύνολο έτοιμο να κατακτήσει τη διοργάνωση. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αλγόριθμοι, με τον υπερυπολογιστή να δίνει στη Μπάγερν πιθανότητες κατάκτησης 20%.

Λίγο πιο πίσω βλέπουμε τη Μάντσεστερ Σίτι που με την προσθήκη του Έρλινγκ Χάαλαντ αρχίζει να... τρομάζει. Με 10 γκολ σε έξι παιχνίδι στην Premier League ο Νορβηγός φαίνεται πως ήταν το συστατικό που έλειπε από τους Πολίτες για να ονειρεύονται κούπα, αν και δεδομένα οι παίκτες του Γκουαρδιόλα οφείλουν να συγκροτηθούν περισσότερο αμυντικά αν δεν θέλουν να βιώσουν μια νέα απογοήτευση. Ο «538» ωστόσο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους Πολίτες και τους τοποθετεί ως δεύτερο φαβορί για κατάκτηση με 18% πιθανότητες.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία φέτος περιορίζεται στο 16%. Με τη μπροστινή τριάδα Μπαπέ - Μέσι - Νεϊμάρ ακέραιη και με φανερή ενίσχυση στον χώρο της μεσαίας γραμμής (Ρενάτο Σάντσες, Σολέρ, Βιτίνια, Φαμπιάν Ρουίθ οι νέες προσθήκες), οι Παριζιάνοι δείχνουν πιο ολοκληρωμένοι σαν σύνολο σε σύγκριση με την απογοητευτική περσινή περίοδο. Το μεγάλο ερώτημα έγκειται στο αν ο Γκαλτιέ μπορεί να διαχειριστεί ένα ρόστερ γεμάτο από σούπερσταρς, κάτι που ο προκάτοχός του, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, απέτυχε να κατορθώσει.

Αρκετά πιο κάτω συναντάται η περσινή φιναλίστ Λίβερπουλ που περιορίστηκε στο... 10%, ενώ έκπληξη προκαλούν και οι πιθανότητες της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, με τον υπερυπολογιστή να της χαρίζει ένα ψυχρό 6%. Αρκετά ανεβασμένη σε σχέση με τις... περσινές προβλέψεις περί Europa League είναι η Μπαρτσελόνα που χάρη στο μεταγραφικό της ντεμαράζ μέσα στο καλοκαίρι (Λεβαντόφσκι, Κουντέ, Ραφίνια, Κρίστενσεν, Κεσί κ.τ.λ) αύξησε τις πιθανότητές της στο 5%, όσες δηλαδή μετράει και ο Άγιαξ. Την πρώτη 12αδα συμπληρώνουν οι Τότεναμ (3%), Τσέλσι (2%), Ατλέτικο Μαδρίτης (2%), Ζάλτσμπουργκ (2%) και Ντόρτμουντ (2%).

Ο υπερυπολογιστής «538» βγάζει τα φαβορί

Ομάδα

Ποσοστό κατάκτησης

Μπάγερν

20%

Μάντσεστερ Σίτι

18%

Παρί Σεν Ζερμέν

16%

Λίβερπουλ

10%

Ρεάλ Μαδρίτης

6%

Μπαρτσελόνα

5%

Άγιαξ

5%

Τότεναμ

3%

Τσέλσι

2%

Ατλέτικο Μαδρίτης

2%

Ζάλτσμπουργκ

2%

Ντόρτμουντ

2%

Φέργκιουσον vs Αντσελότι, η «μάχη» για τον κορυφαίο!

Πέραν όμως από τη μάχη για την κατάκτηση του Champions League, φέτος κορυφώνεται και η σύγκρουση για τον πολυνίκη προπονητή του θεσμού. Πολυνίκη όχι σε κατακτήσεις, αλλά σε νίκες στη διοργάνωση, με τον Φέργκιουσον εδώ και χρόνια να κάθεται αναπαυτικά στην κορυφή με τον αριθμό ρεκόρ των 102 σε 190 αγώνες.

Παρόλα αυτά, πολύ σύντομα η πρωτιά μπορεί να αλλάξει χέρια. Ο Αντσελότι άλλωστε απέχει μόλις τέσσερις νίκες από το να ισοφαρίσει τον θρυλικό προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απαριθμώντας 98 νίκες σε 178 ματς. Και με τη Ρεάλ να έχει πέσει σε όμιλο με Λειψία, Σέλτικ και Σαχτάρ, τότε είναι πολύ πιθανό να τον ξεπεράσει πριν ακόμα πάμε στη φάση «16».

Το υπόλοιπο Top 5 των προπονητών με τις περισσότερες νίκες στη διοργάνωση συμπληρώνουν οι Γκουαρδιόλα (93 νίκες σε 148 ματς), Βενγκέρ (86 νίκες σε 184 ματς) και Μουρίνιο (81 νίκες σε 151 ματς).

Champions League χωρίς Κριστιάνο Ρονάλντο!

Ναι, συνέβη κι αυτό, αφού παρά την έντονη επιθυμία του Πορτογάλου σταρ δε βρέθηκε ποτέ η πρόταση από ομάδα που παίζει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κι έπειτα από 20 χρόνια ο CR7 θα είναι εκτός τουρνουά.

Έτσι, ο Λιονέλ Μέσι έχει την ευκαιρία να αφήσει πίσω του τον σταρ της Γιουνάιτεντ, αν και κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι. Ειδικότερα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετρά 140 γκολ στη διοργάνωση, ενώ ο Αργεντινός σταρ έχει 125. Θα πετύχει φέτος 15; Σε όλες του τις παρουσίες δεν έχει σκοράρει περισσότερα από 14 σε μια σεζόν. Βέβαια, αν η Παρί καταφέρει να φτάσει μέχρι τέλους, θα έχει δώσει την ευκαιρία στον Μέσι να παλέψει γι' αυτό το απίθανο ρεκόρ.

Βέβαια, και οι δυο τεράστιες προσωπικότητες θα κοιτάζουν πίσω τους ανησυχώντας για το πόσα τέρματα θα πετύχουν Χάαλαντ και Μπαπέ! Θυμίζουμε άλλωστε πως ο Νορβηγός στις 20 πρώτες συμμετοχές του πέτυχε 23 τέρματα, στην καλύτερη εκκίνηση όλων των εποχών στον θεσμό!

Οι κορυφαίοι... losers του Champions League

Μόνο η Άρσεναλ (83) έχει κερδίσει περισσότερους αγώνες στο Champions League από την Παρί (70) χωρίς να έχει κερδίσει τίτλο στο τουρνουά. Παράλληλα, η Μάντσεστερ Σίτι με 56 νίκες έρχεται τέταρτη, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Λυών από τις ομάδες που δεν έχουν κατακτήσει ακόμη το τρόπαιο.

Με την Άρσεναλ και τη Λυών να απουσιάζουν από το φετινό Champions League 2022-23, το γεγονός αυτό αφήνει την πίεση στους Παριζιάνους και τη Σίτι. Οι «Πολίτες» διαθέτουν έναν από τους μόλις οκτώ προπονητές που έχουν κερδίσει τουλάχιστον δύο τίτλους Champions League από τότε που η διοργάνωση μετονομάστηκε (ο Γκουαρδιόλα με την Μπαρτσελόνα το 2009 και το 2011).

Εάν κερδίσει έναν τρίτο, τότε ο Καταλανός θα μπει στο κλειστό κλαμπ παρέα με τους με τους Ζινεντίν Ζιντάν (τρία τρόπαια) και Κάρλο Αντσελότι (τέσσερα τρόπαια).

Keywords
Τυχαία Θέματα