Ceta: Παραινέσεις Γιούνκερ βλέπουν οι Βέλγοι

Στο επίκεντρο της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας Le Soir βρίσκεται η Ceta.

«Η Ceta υπεγράφη, ο Γιούνκερ δίνει μαθήματα στον Λούτγκεν και στο Βέλγιο», γράφει η εφημερίδα, σχολιάζοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «το Βέλγιο θα έπρεπε να εξετάσει τη θεσμική δομή του», διαψεύδοντας ταυτόχρονα τον δήμαρχο της πόλης Μπαστόνε Μπιενουά Λουτγκέν, στέλεχος του κεντρώου κόμματος CDH, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η Κομισιόν απηύθυνε καλυμμένες απειλές για «αντίποινα» σε θέματα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη Βαλλονία ώστε

να συναινέσει την υπογραφή της συμφωνίας. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Μισέλ, αναφέρει σχετικά: «Ανησύχησα για τη φήμη του Βελγίου. Φοβόμουν μια νέα δυσφήμιση όπως αυτή που ζήσαμε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ευτυχώς, αυτό κράτησε μόνο λίγες μέρες […]. Ήταν επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτή τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν».

Δεύτερο δημοσίευμα για το ίδιο θέμα στην επίσης γαλλόφωνη L’ Echo, με τίτλο «Οι Βαλλόνοι είναι περήφανοι για τη νίκη τους», σημειώνει ότι η στάση της Βαλλονίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη: «Ο πολίτης της Βαλλονίας δεν αναγνωρίζει μια Ευρώπη εμπόρων και τραπεζιτών», όπως παραδέχθηκε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εμπορίου Cecilia Malmström. Το δημοσίευμα παραθέτει ακόμα τη δήλωση του επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλλονίας, Paul Magnette, ο οποίος ανέφερε ότι η σχετική διαπραγμάτευση αποτέλεσε μια σημαντική «δημοκρατική ώθηση».

Τέλος, ο επικεφαλής της ομόσπονδης κυβέρνησης του Κεμπέκ, ο οποίος έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Ceta, σε δηλώσεις του στην La Libre Belgique, ευχαριστεί τη Βαλλονία για τη συνεισφορά της, σημειώνοντας ότι οι διευκρινίσεις που επέφερε η επαναδιαπραγμάτευση «έχουν κάνει τη συμφωνία καλύτερη».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα