COVID19: Tι κάνει την παραλλαγή Όμικρον διαφορετική

Η Όμικρον, η πιο πρόσφατη παραλλαγή του κορωνοϊού, ονομάστηκε γρηγορότερα  από οποιαδήποτε άλλη  ως "παραλλαγή ανησυχίας" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω της φαινομενικά γρήγορης εξάπλωσής της στη Νότια Αφρική και των πολλών ανησυχητικών μεταλλάξεών της.

Η εμφάνισή της έχει ήδη οδηγήσει σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, κυβερνητικές συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου και υποσχέσεις από τους κατασκευαστές εμβολίων ότι θα αρχίσουν να εργάζονται για εμβόλια ειδικά για στελέχη για κάθε ενδεχόμενο. 

Υπάρχει όμως πολύς δρόμος να διανύσουμε για να υπερκεράσει τη Δέλτα, την

παραλλαγή που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο. Και ο μακρύς κατάλογος των παραλλαγών που στην αρχή τρόμαξαν τον κόσμο πριν πέσουν από τον χάρτη μπορεί να είναι μια υπενθύμιση ότι οι ιοί είναι απρόβλεπτοι.

Διαβάστε επίσης: Αυστρία: Οι ποινές και τα πρόστιμα σε όσους αρνηθούν υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ακολουθεί μια ματιά στις ονομαζόμενες παραλλαγές του κορωνοϊού,σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN

Παραλλαγές ανησυχίας

Ο ΠΟΥ ορίζει τις παραλλαγές του κορωνοϊού είτε ως παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία -- που σημαίνει ότι φαίνονται αρκετά επικίνδυνες ώστε να υπόκεινται σε στενό έλεγχο και συνεχείς ενημερώσεις -- είτε ως παραλλαγές ενδιαφέροντος ή παραλλαγές υπό παρακολούθηση. Επί του παρόντος, μόνο πέντε πληρούν τον ορισμό για παραλλαγές ανησυχίας: Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και  Όμικρον.

Το πρώτο δείγμα της γενεαλογίας Omicron ή B.1.1.529 ελήφθη στις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Έγινε αντιληπτό λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.

«Αυτή η νέα παραλλαγή, B.1.1.529 φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα!» δήλωσε στο twitter o Tulio de Oliveira, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών &Καινοτομίας της Νότιας Αφρικής και ερευνητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch.

Επίσης, η γενετική αλληλουχία έδειξε ότι έφερε έναν μεγάλο αριθμό ανησυχητικών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας -- τη δομή που μοιάζει με γάντζο στην επιφάνεια του ιού που χρησιμοποιεί για να πιάσει τα κύτταρα που μολύνει.

Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις είχαν ήδη αναγνωριστεί από άλλες παραλλαγές και ήταν γνωστό ότι τις καθιστούσαν πιο επικίνδυνες, συμπεριλαμβανομένης μιας που ονομάζεται E484A -- μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση μιας μετάλλαξης που ονομάζεται E484K που μπορεί να κάνει τον ιό λιγότερο αναγνωρίσιμο σε ορισμένα αντισώματα -- πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που αποτελούν άμυνα πρώτης γραμμής κατά των λοιμώξεων και αποτελούν τη βάση των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα.

Φέρει επίσης μια μετάλλαξη που ονομάζεται N501Y, η οποία έδωσε τόσο στην Άλφα  όσο και στη Γάμμα την αυξημένη μεταδοτικότητά τους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Scott Weaver του Ιατρικού Κλάδου του Πανεπιστημίου του Τέξας και οι συνεργάτες του ανέφεραν στο περιοδικό Nature ότι αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη έκανε τον ιό καλύτερο στην αναπαραγωγή στον ανώτερο αεραγωγό -- σκεφτείτε στη μύτη και το λαιμό -- και πιθανότατα τον κάνει πιο πιθανό να εξαπλωθεί όταν οι άνθρωποι αναπνέουν, φτερνίζονται και βήχουν.

Όπως η Δέλτα, έτσι και η Omicron φέρει επίσης μια μετάλλαξη που ονομάζεται D614G, η οποία φαίνεται να βοηθά τον ιό να προσκολληθεί καλύτερα στα κύτταρα που μολύνει.

«Ο αριθμός των μεταλλάξεων από μόνος του δεν σημαίνει ότι η νέα παραλλαγή θα προκαλέσει προβλήματα, αν και μπορεί να κάνει πιο πιθανό να φαίνεται διαφορετικό από το ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο Δρ Peter English, πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Δημόσιας Υγείας της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης Επιτροπή, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ο αριθμός των μεταλλάξεων που επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα από τα κορυφαία εμβόλια στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδας. Τα εμβόλια που κατασκευάζονται από την Pfizer/BioNTech, τη Moderna, την Johnson &Johnson, την AstraZeneca και άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν μόνο μικρά κομμάτια ή γενετικές αλληλουχίες του ιού και όχι ολόκληρο τον ιό, και όλα χρησιμοποιούν κομμάτια της πρωτεΐνης ακίδας για να προκαλέσουν ανοσία. Έτσι, μια αλλαγή στην πρωτεΐνη ακίδας που την έκανε λιγότερο αναγνωρίσιμη από τις πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος και τα κύτταρα που διεγείρονται από ένα εμβόλιο θα ήταν πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει συμβεί αυτό, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουμε κοιτάζοντας μόνο τις μεταλλάξεις. Οι ερευνητές θα πρέπει να περιμένουν και να δουν εάν προκαλούνται περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις από την Όμικρον παρά από άλλες παραλλαγές.

Ο άλλος φόβος είναι ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να βοηθήσουν να γίνει ο ιός λιγότερο ευαίσθητος σε θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα. Ωστόσο, ο ΠΟΥ λέει ότι είναι απίθανο αυτές οι μεταλλάξεις να επηρεάσουν άλλες θεραπείες για τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των αντιιικών φαρμάκων υπό ανάπτυξη και του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη.

Μέχρι στιγμής, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και της Μποτσουάνα, καθώς και μεταξύ ταξιδιωτών στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Αυστρία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων GISAID και τοπικούς αξιωματούχους.

Χρειάζεται ένα επιπλέον επίπεδο δοκιμών πάνω και πέρα από τις τυπικές δοκιμές για την ανίχνευση μόλυνσης για να διαπιστωθεί ποια παραλλαγή του κορωνοϊού έχει μολύνει κάποιον. Πρέπει να διεξαχθεί γενετική αλληλουχία και αυτό διαρκεί περισσότερο από μια γρήγορη εξέταση αντιγόνου ή μια δοκιμή PCR.

Είναι επίσης πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, αν και μια γιατρός που θεράπευε ορισμένους ασθενείς στη Νότια Αφρική είπε στο Reuters ότι οι ασθενείς της είχαν μόνο ήπια συμπτώματα. «Το πιο κυρίαρχο κλινικό παράπονο είναι η σοβαρή κόπωση για μία ή δύο ημέρες, και μετά  πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα», είπε η Δρ Angelique Coetzee, ιδιώτης και πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Αλλά οι γιατροί συμφωνούν ότι ο εμβολιασμός είναι πιθανό να παρέχει μεγάλη προστασία έναντι του Omicron και προτρέπουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν εάν δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Σημείωση: Λίγο λιγότερο από το 24% του συνολικού πληθυσμού της Νότιας Αφρικής είναι εμβολιασμένο. Μόλις το 35% των ενηλίκων Νοτιοαφρικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας, Cyril Ramaphosa. Και η Νότια Αφρική έχει πολλούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV -- ο οποίος καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα -- οι οποίοι επί του παρόντος δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία και που μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση.

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την άνοδο της παραλλαγής στη Νότια Αφρική σε αντίθεση με χώρες όπου εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι και λιγότεροι έχουν ανοσοκατασταλτικές παθήσεις.

Τα φυσικά εμπόδια θα λειτουργήσουν επίσης ενάντια σε κάθε μεταλλαγμένο ιό. Αυτά περιλαμβάνουν μάσκες, πλύσιμο χεριών, φυσική απόσταση και καλό αερισμό.

Ενώ οι ειδικοί λένε ότι παρακολουθούν στενά, αρκετοί είπαν ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την Όμικρον ακόμα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να πανικοβάλλουμε», είπε στο CNN ο Ρόμπερτ Γκάρυ, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane.

«Δεν πέφτει ο ουρανός πάνω μας», είπε στο CNN ο Δρ Peter Hotez, κοσμήτορας της Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor. «Δεν έχουμε δει κανένα στοιχείο ότι η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή», πρόσθεσε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα